Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Търговете за магистрала "Тракия" стартират есента


През есента тръгват търговете за магистрала "Тракия", обяви строителният министър Росен Плевнелиев. Той обеща липсващите 115 км между Стара Загора и Карнобат да са готови през есента на 2012 г. Магистрала "Марица" също ще се изгражда с европари. Досега тя се строеше с пари от бюджета. Непостроените 67 км от Оризово до Харманли са разделени на четири отсечки. Търговете за тях ще бъдат обявени през есента на 2010 г., а строителството им трябва да приключи през пролетта на 2013 г.
 

От магистрала "Струма" остават да се построят 132 км, които са разделени на четири участъка. Търгът за Долна Диканя - Дупница ще бъде обявен през есента на 2010 г., а отсечката ще бъде построена до пролетта на 2013 г. За участъка от Дупница до Благоевград в началото на следващата година ще се избира проектант за трасето. Търгът за избор на изпълнител е през пролетта на 2011 г. Тогава ще се проведе и търгът за отсечката Сандански - Марикостиново, а до есента на 2013 г. трябва да приключи строителството на двата участъка. Най-дългата отсечка - от Благоевград до Сандански, ще се строи след 2014 г. Магистрала "Черно море" от Варна до Бургас става продължение на магистрала "Тракия". За нея ще се търси гъвкав подход, каза премиерът Бойко Борисов. Може да се строи и с европари след 2014 г., но ако икономиката дръпне, може и със средства от бюджета или пък да се даде на концесия, посочи той. Ще се проектира и изграждането на магистрални участъци София - ГКПП Калотина с дължина около 70 км, както и София - ГКПП Кулата с дължина около 85 км, както и тунел под прохода Шипка за 3,2 км. Те ще останат за финансиране за следващия програмен период 2014 - 2020 г., каза министър Плевнелиев. Така общо за пътища ще бъдат усвоени 1,2 млрд. евро до 2013 г. и ще бъдат подготвени пътни проекти за 1,3 млрд. евро, обобщи цифрите строителният министър.
 

Ще строим по 65 км магистрали годишно, а не както досега-по 11 км, обеща премиерът Бойко Борисов. Той даде за пример, че в Холандия изграждат по 55 км. "Сиреч ще бъдем по-добри", посочи той. Премиерът уточни, че като се казва, че някои участъци ще са готови лятото, това означава 1 юни, а не 30 август. Борисов определи строителството на пътищата като една от важните антикризисни мерки на правителството, защото по този начин се създават работни места. "Колкото повече евро идват у нас, толкова по-реално всеки един гражданин ще усети, че сме държава-член на ЕС. Пари и работа-това е реалната антикризисна програма. Другото е показване на листчета", каза Борисов. Еврокомисарят по транспорта Антонио Таняни определи тези инфраструктурни проекти като необходими за Европа и обеща да бъдат подкрепяни.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии