Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Тънкости при покупка на ипотекиран имот
За никого не е тайна, че броят на ипотекираните имоти, които се продават, расте. Причината е ясна - все повече клиенти на банките, изтеглили кредити за жилище, не могат да ги изплащат. Ето защо се налага собствеността да се продаде.

Две са възможностите в този случай. Едната е затрудненият клиент сам да потърси желаещ да купи имота, преди да се стигне до публично изпълнение. Другата е да се премине към съдебна процедура и търг.

В първия случай ипотекираното жилище се продава или отсамия собственик, или чрез агенции. В този случай се гони пазарна цена. В повечето случаи обаче продавачът бърза и предлага изгодни оферти. Дори и първоначално да не са такива, се стига до сериозни отстъпки.

Плюсът от покупката на свободния пазар е това, че няма риск сделката да бъде забавена или отменена. Собственикът е инициатор на продажбата и няма да я обжалва.
Тази опасност съществува при другия вариант, когато имотът се продава от съдия-изпълнител. Въпреки това той е предпочитан от хора, които целят да получат добра цена и не се притесняват от тромавата процедура.

Ако сте решили да купувате ипотекиран имот, обявен на публична продан, добре е да съберете информация за предложенията. Така ще подберете най-подходящия за вас.
Данни има в районните съдилища и в интернет сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Там има информация за типа имот, в кое населено място се намира, в кой район, каква е квадратурата му, има ли екстри, каква е началната тръжна цена, къде и в какъв срок могат да се подават оферти и т.н.

Съдебният изпълнител издава обявление, в което се посочва срокът за подаване на документите за участие. В публичните търгове може да участва почти всеки - гражданин или фирма. Участие се забранява самона малка група хора.
Това са длъжникът, неговият законен представител, съдебният изпълнител, както и неговите служители, съдии, прокурори и адвокати по време на съдебния процес до изнасянето на имота за продан.

Преди изтичането на обявения срок за подаване на оферти желаещите да участват в търга трябва да подадат наддавателни предложения.
Те се предават в запечатан плик до края на работния ден на обявената като последна дата на търга. Той може да е таен или явен.

Предложенията следва да съдържат квитанция за внесено капаро, както и попълнено заявление по образец. В него се записват данните на участника.
Затвореният плик се придружава от молба за допускане до публичната продан, както и от някои други документи при необходимост (удостоверение за актуално състояние на юридическо лице, пълномощно и т.н.)

За участие в търга е необходимо плащане на капаро. То е в размер на 10% от обявената начална цена на предлагания имот. В случай че предложението спечели търга, то капарото се приспада от крайната цена. Ако офертата не е печеливша, той може да бъде изтеглен веднага след обявяването на резултатите.

В деня след изтичането на обявения краен срок в сградата на районния съд, където е разположен имота, се отварят всички тръжни предложения. Победител в търга е този, който е предложил най-добрата оферта.

Отварянето на пликовете с предложенията става на първия работен ден след края на срока за подаване на предложения. По време на отварянето могат да присъстват всички страни по делото, както и всички наддавачи. Неприсъствието на някоя от страните или на някой от наддавачите не прави търга недействителен.
След отваряне на офертите от тайния търг и обявяване на победител може да се правят устни наддавания. Съдебният изпълнител приканва на три пъти участниците дали могат и искат да дадат по-добро предложение. Стъпката за наддаване при устната част на търга възлиза на изискуемото капаро.

След обявяването на победител той трябва да преведе цялата сума в рамките на 7 дни.
След това получава постановление за възлагане, което има ролята на документ за собственост. То подлежи на вписване в служба по вписванията. Това се случва, след като изтекат законовите процедури по обжалване.

Възможно е победителят да се откаже, но губи внесения задатък. Съдебният изпълнител отправя покана към следващия с най-добро предложение, който обаче не е изтеглил задатъка си. Ако по този начин бъде избран купувач, то търгът приключва.
Може да се стигне до провал на търга заради липса на кандидати или отказ от придобиване на имота. Тогава съдебният изпълнител повтаря процедурата. Началната цена този път е с 20% по-ниска.

2-стаен на търг е до 40 000 евро по-евтин

Справка в реални търгове показва, че двустаен в София може да се купи с до 20 000 евро по-евтино. Така например 2-стаен апартамент в Зона Б 5 в София е продаден на търг срещу 80 622 лв., т.е. около 40 000 евро. Той е с площ 72 кв. м, а началната цена е била 80 000 лв. Сделката е станала през юли. Тогава пазарните нива са били двойно по-високи - около 80 000 евро, а през октомври - 73 000 евро.

За близо двойно по-ниска цена е продаден и тристаен в Дървеница. Той е 83 кв. м и е обявен за 83 400 лв. По време на наддаването цената се е качила с 10 000 лв. до 93 000 лв., или около 47 000 евро. Продажбата е вписана през май. Тогава офертите в сайтовете са показвали, че на свободния пазар имоти с такива характеристики са стрували около 80 000 евро. Няколко месеца по-късно обаче са поевтинели с около 6000-7000 евро.
С около десетина хиляди лв. се е вдигнала цената по време на търга за 2-стаен в Младост - от 60 000 на 70 400 евро. Това прави 35 000 евро, което е около 2,5 пъти по-малко от офертите в сайтовете. През юли, когато е вписан имотът, цените са били около 59 000 евро, а през октомври - 50 000 евро.

По-висока цена от началната е постигната за 2-стаен от 64 кв. м в Банишора, който е бил обявен с начална цена 31 000 лв. При наддаването се е стигнало до 83 200 лв., или 42 000 евро. Имотът е вписан през април, когато подобни имоти са били обявени в интернет сайтовете за около 66 000 евро. Няколко месеца по-късно - през октомври, офертите са били с около 10 000 евро по-ниски.

Търсят желаещи за 600 жилища и земи в интернет

Около 600 ипотекирани имота се предлагат в сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Броят на офертите расте с всеки изминал ден. Освен апартаменти и къщи се срещат магазини, офиси, гаражи, хотели, промишлени помещения, фабрики. Най-много са се увеличили обявите за земи и парцели. Това означава, че доста кредити са отпуснати срещу такова обезпечение и сега не могат да се изплащат.
Има и такива, на които са построени или в момента се изграждат сгради. Така например 1 275 000 лв. е началната цена за терен с жилищна сграда на груб строеж. Намира се в района на ул. "Шандор Петьофи". За 740 000 лв. е обявен парцел с готови складови помещения към него.

Има и голям брой оферти за земеделска земя. Най-скъпите са в населени места близо до Черноморието или планинските курорти. В землището на с. Рогачево в община Балчик например се търси купувач за 37 декара. Началната цена е 576 000 лв.
Предлагат се обаче и чисто земеделски имоти. В русенското с. Обретеник 1 декар е обявен за 165 лв. 150 лв. искат за 5000 квадрата в същото село. Търгът за масив от 1,6 дка изоставени трайни насаждения край Кнежа тръгва от 248 лв. 1392 лв. е началната цена за 6,4 дка във Великотърновско.

Един от най-скъпите апартаменти в София е с площ 660 кв. м и е обявен за 930 000 лв. Най-често срещаните обяви са двустайни. Началните цени обикновено са 40 000-60 000 лв., но има и по-скъпи. В страната обявите са предимно на нива от 20 000 до 50 000 лв.
Срещат се предложения за къщи из страната за 2000-3000 лв. От хотелите най-скъпото предложение е в Несебър. За сграда от 4000 кв. м се искат 4,4 млн. лв.
В столичния кв. Драгалевци продават на търг къща с площ 280 кв. м. Обявена е за 675 хил. лв.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии