Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Токио-градът с най-скъпите офис площи в света.
Към настоящият момент, пазара на офис площи в Токио е най-скъп, съобщават от консултанската компания Gushman & Wakefield.

Доскоро Хонконг се славеше като най-скъп пазар на офис площи, но Токио го измести.
 

Цените на наемите на първокласните офис площи в Токио достигнаха 1441 евро на квадратен метър на година. В тази цена влизат и данъците и таксите за обслужване.
 

Лондонският район Уест Енд се изкачи от трето на второ място. Наемните цени там достигнаха 1220 евро на квадратен метър на година.

 

Хонконг след като загуби първото място остава трети, с цени от 1207 евро на квадратен метър на година.
 

Рецесията принуди много компании да наемат по-малко офис площи, което породи спад при наемните нива в основните бизнес райони. Компаниите са се пренасочили към по-евтини помещения и са преотдали излишните си площи на други фирми, което е засегнало търсенето.
 

Най-много наемите са се понижили в Азиатско-Тихоокеанския регион. Най-големият спад от 53%, е отчетен в Хошимин, Виетнам. Силно засегнати са още Сингапур-спад 45%, Хонконг-спад 35% и Токио със спад от 21%.
 

Най-силно засегнати в Европа са Киев-спад 50% и Дъблин със спад от 38%. Силно засегнати са още районът Уес Енд в Лондон-спад 25% и широкият бизнес център на Варшава със спад от 24%.
 

В континентите Северна и Южна Америка, наемите на офис площи през 2009 година се понижиха средно със 7%. В САЩ най-големите понижения са в Бостън-26%, Сан Франциско-24%, Сиатъл-23% и Ню Йорк също 23%.

 

Пазарът на офис площи в Южна Америка се оказа доста гъвкав. Така например наемите в чилийската столица Сантяго се повишиха с 28%. На другия полюс, най-голям спад бе отчетен в Буенос Айрес-14%.

 

В класацията най-голям напредък постигна Рио де Жанейро, който се изкачи от 23 то до 13 то място, също Сеул, който от 27 мо се изкачи на 14 то място и Сидни от 29 то място се изкачи на 15 то в класацията.

 

Трябва да се отбележи факта, че не всички пазари на офис площи са еднакво засегнати. Повишение на наемите се наблюдава в различни големи градове по света, като Джакарта в Индонезия, Маями в САЩ и Кейп Таун в РЮА.
 

Консултантите прогнозират, че наемите на офиси в световен мащаб ще достигнат ниската си точка в средата на 2010 година. Като вече се наблюдава повишение на наемите в някои райони.
 

Изобщо втората половина на настоящата година се очертава да бъде период на възстановяване и предпазлив оптимизъм, както за собствениците на офис сгради, така и за наемателите.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии