Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Тази зима най-евтино ще се топлим с климатик

Най-евтино излиза отоплението с климатик тази зима. Ако приемем, че за целия сезон за 80 м2 жилище ще ни е необходима 8000 киловатчаса топлина, сметките показват, че с висок клас климатик /COP 3,8-4,0/ ще платим само 331 лв. за студените месеци. Това е четири пъти по-малко, ако се отопляваме с електрическа печка, за което ще трябва да дадем за целия отоплителен сезон 1344 лв. При климатиците проблемът е, че високият клас държат и високи цени, които са в порядъка на 1000-2000 лв. Ако са по-нисък клас сметките могат да стигнат и до 450 лв.

При отопление с инверторни духалки сметката ще е с около 20% по-ниска от тази, която ще платим на Топлофикация, изчислиха енергийни експерти.
Ако се топлим с камина или домашна печка на дърва това ще ни струва около 560 лв. Изчислението е направено при средна цена 80 лв. за кубик дърва и при разход за сезона 7 кубика.
 

За отопление на природен газ тази зима ще ни трябват между 580 и 630 лв. Проблемът при този вид топло, е че инвестицията за уреди и инсталация е много скъпа и за да газифицирате 80 м2 апартамент ще ви трябват между 3000 и 6000 лв.
 

За сравнение парното ще ни излезе между 580 лв. и 702 лв. в зависимост от града. Изчисленията показват, че в София отоплението на парно излиза малко по-евтино от това на газ. Причината е, че Топлофикация купува горивото от Булгаргаз на преференциални цени, обясни шефът на софийската Топлофикация Петко Милевски.
 

Експредседателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски заяви, че цената на парното зависи основно от цената на природния газ по която топлофикациите купуват от Булгаргаз и от броя на абонатите. Там където има повече абонати цената на топлинната енергия е по-ниска. В ценообразуването се взема предвид не само стойността на горивото, но и направените инвестиции, допълни той.
 

Експертите от Агенция за енергийна ефективност предупреждават, че посочените цени са средни и се отнасят за средно студен отоплителен сезон и температури 20-22 градуса в отопляемите помещения. Всеки градус над тези стойности увеличава потреблението на енергия с около 4-5 %. В тях не са включени разходите за закупуване на уредите. Трябва да се има предвид и това, че отоплението за всяко отделно жилище зависи и от типа на сградата (къща, многоетажен блок), степента на изолация, мястото на апартамента в многофамилна сграда (среден апартамен
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии