Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Съживяване на имотния пазар в София, Варна и страната


Съживяване на пазара на имоти през последните месеци отчитат специалисти в сектора, въпреки че интересът е насочен предимно към имоти с много занижени цени и очакванията на продавачи и купувачи все още значително се разминават.
През първите няколко месеца на годината пазарът беше замрял, всички бяха стъписани и очакваха да видят каво ще се случи. След февруари и март тази година обаче пазарът се раздвижи и се появиха купувачи.
Повечето от международните и някои от българските инвеститори в момента търсят възможности да закупят цели комплекси или голям брой апартаменти на цени от 20-30% от нивата, на които се продаваха преди кризата. Това са имоти на собственици в затруднено положение, като тази тенденция не може да възстанови сравнително по-големите обеми от сделки на пазара.
Експертите се обединяват около мнението, че цените на предлаганите имоти в София, Варна и  другите по-големи градове са отчели спад от 20-30%. Търсене обаче има на нива до 50% по-ниски в сравнение с тези преди кризата. Преобладаващата част от купувачите и инвеститорите, които се насочват към централните части на София и Варна, очакват да купят апартамент с две спални за 100-120 хил. евро, но предлагането за такива е на цени до 200 хил. евро.
Понижението на цените в морските курорти в някои случаи достига до 50-60%. В к.к “Слънчев бряг” се продават апартаменти на цени от 20-30 хил. евро. Но трябва да се уточни, че това са главно имоти отстоящи на разстояние от 300 до 500 м от брега.
Цените на първа линия до морето са останали по-стабилни и при тях спадът е между 15 и 30%.
Дъното на пазара като цяло е било преди два месеца и занапред можем да очакваме нивата да започнат бавно да се стабилизират
Положението в Румъния, където имаше по-големи инвестиции, в момента е по-тежко. Единствено пазарът в Сърбия е по-стабилен, тъй като той не е отчел толкова бърз ръст преди кризата, изложен е в по-малка степен на световните тенденции и както преди, така и в момента, има някои ограничаващи, административни и регулаторни фактори за неговото развитие. Поради тази причина той продължава да се развива с плавни и стабилни темпове.
Според специалисти в бранша на пазара няма криза, а по-скоро има преструктуриране и прегрупиране. Интересът от страна на руските инвеститори продължава, а през последния месец и половина има оживление.
Най-качествените имоти в горния ценови сегмент поддържат цената си; имотите със средно качество достигат своята реална цена; а некачествените имоти поевтиняват драстично, но тази ситуация е логична.
През предишните месеци наред с корекцията на пазара той бе задържан и от внушения за срив, предизвиквани от наши и чужди инвеститори, смятат някои експерти. Тези инвеститори са целели да понижат драстично цените, за да могат да купуват евтино. Това обаче не стана. В момента търсене има на цени от 500-600 евро на кв.м.
Рядко цените, на които купувачите сега са готови да купят, са над психологическата граница от 1200 евро на кв.м. На пръв поглед има повече оферти като предлагане, но то е стеснено от гледна точка на апартаменти, които реално могат да бъдат продадени. По-ниското предлагане на апартаменти, се дължи на факта, че голяма част от продавачите не са склонни да приемат очакваните от купувачите цени.
В момента пазара Aе стеснен, останали са ограничен брой продавачи. Понастоящем продават главно строители, които се нуждаят от оборотни средства, както и фирми и граждани, които имат ипотеки и не могат да ги обслужват, което представлява един стеснен пазар. Многобройните спекулативни инвеститори, които бяха купили с цел продажба с печалба, се изтеглиха от пазара в очакване на по-добри цени.
Също важен фактор е кредитната политика на банките, които допреди година отпускаха пари на всеки предприемач, дори окуражаваха търсенето за кредитни продукти. Сега обаче те отказват финансиране дори на кредитополучатели с добро досие.Според специалисти, миналото правителство е трябвало да вземе разумни мерки за насърчаване на кредитирането, но не го е направило.
Сега също има условия за това, тъй като лошите кредити все още са в разумни граници, а държавата може да предложи облекчения за купувачите на първи дом, с което може да стимулира пазара. Такива има в редица страни, както и в Румъния, където има специална програма за подпомагане на покупките на първи дом, а ДДС върху тези покупки е понижен до 5%.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии