Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Създадоха “Къща кутия” !?Базираното в Осло архитектурно студио “Rintala Eggertsson Architects” реализира скромен проект на жилище, разположено само на 12 кв.м. в родния им град. Фокусирайки вниманието си върху качеството на пространството, използваните материали и наличието на естествена светлина, те ликвидират неизползваемите пространства в къщата и създават модерно и отговорно архитектурно решение. Ето какво споделят авторите:
„В северните държави всички жилищни сгради трябва да бъдат направени по напредничав начин, тъй като метеорологичните условия са много променливи. Освен това, къщите трябва да бъдат добре отоплявани през по-голямата част от годината. Затова строителството на малки домове би допринесло значителни икономически и екологични ползи. Днес самият процес на строителство консумира повече от една трета от глобалният разход на енергия и материали и надвишава дори консумацията на транспортните средства.
Това трябва да бъде решаващ фактор, особено в Скандинавия, където хората, в съответствие с подобряващото им се финансово състояние стоят все по-големи къщи. Boxhome е жилище, разположено само на 19 кв.м., състои се от четири стаи, осигуряващи основните жизнени функции: кухня с трапезария, баня, дневна и спалня. Акцентът на проекта пада върху качеството на пространството, използваните материали и естествената светлина, както и желанието да се намали количеството на неизползваемата жилищна площ. В резултат се получава къща, чиято цена е едва ¼ от стойността на подобен по площ апартамент в същия квартал. Целта е да се създаде спокоен, малък и уютен дом, един вид градска пещера, в която човек може да си почине след напрегнатия ден и да забрави за забързания живот навън.”

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии