Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Съвременната кухня-усещане за простор и уют

Днес при съвременните кухни се наблюдава едно голямо разнообразие на нестандартни решения. Модерната кухня представлява многоцветно, многофункционално и класическо помещение в пространството на жилището. Тя се превръща в преходна част от къщата и се отваря към зоната, в която се прекарва по-голямата част от времето в денонощието. По този начин кухнята максимално се доближава до другите помещения у дома.

 

В създаването на една такава кухня разумно се използват строителни и други материали – плод на съвременните технологии. С помощта на тези материали домакинята се грижи за декора според своя собствен вкус. Редът е ключова дума в една отворена кухня и е жилищното помещение, където нововъведенията се забелязват най-много.
 

Кухнята заедно с трапезарията представлява едно пространство, за което не са нужни повече от тридесет и седем квадратни метра, особено ако е отворена от едната страна към вътрешния двор. Паркет от избелен дъб на пода може да внесе много топлина в това помещение и в същото време да придаде нотка на съвременност. Такъв паркет добре се съчетава с оранжев цвят, който разпръснат по мебелите, смекчава студенината на неръждаемата стомана, от която са изработени електродомакинските уреди и някои от другите елементи – част от обзавеждането на една съвременна кухня.
 

Кухнята може да бъде обзаведена само с иноксови мебели, такива може да бъдат и другите елементи от интериора, като работен плот. Това е подходящо, в случай че кухнята се изгражда в помещения, които се преоборудват и имат стъклена конструкция, стоманобетон или дървени греди.
 

Съвременната кухня би могла да бъде решена и на две нива – с един ред ниски мебели и покрай тях един ред високи мебели. Единият от редовете обикновено е за студена обработка на продуктите, а другият е за готвене. Такава кухня може да се впише в едно кътче на някое просторно помещение от жилището, което е отворено към балкона. При нея е препоръчително цветовете да са тъмни като различните оттенъци на сивия цвят и червената дървесина на акажуто. С тези свои цветове кухнята ще бъде в контраст с останалата част от помещението, за която е подходящо да се обзаведе със светло дърво.
 

„Лофтът е особено популярен през последните години и идеята да се живее в лофт вече не е екстравагантна. Характерна особеност на този тип жилища е, че това са преустроени помещения, които в миналото са изпълнявали функцията на складове, студиа или пък ателиета. Друга съществена черта на лофта е, че той почти не разполага със стени, а пък погледът навън минава през големи прозорци. Когато една кухня е разположена в лофт, то такава кухня може да се съчетае с трапезария. Обикновено такава кухня,

заедно с трапезарията към нея изглежда като една галерия, цялата обляна в светлина. Кухнята улеснява всяка добра домакиня, която с удоволствие шета около тезгяха, върху който се съхраняват всякакви дребни домакински съдинки. Тезгях може да се обособи като разделител между зоната, в която се приготовляват ястията от трапезарията. Метални мебели чудесно се съчетават с иноксови елементи от професионална кухня и хармонират с нежни цветове.
 

Една кухня, която е отворена към хола и терасата, трябва да бъде весела и обляна в светлина. Такава кухня много лесно може да се превърне в слънчево островче в сърцето на дома на някой творец, който ще си разположи писалищната маса в едно кътче. Ентусиазмът, въображението, буйната словоохотливост, великодушието, както и щедростта, които са присъщи на твореца, могат да се открият в това място за лакомници, в което той приготовлява ястията с много любов към своите близки и гости. Една мозаечна творба от нежни цветове може да се впише от пода до тавана. Стените могат да се декорират с авангардни произведения.
 

Светлината в отворената кухня може да се процежда през щорите и да рисува вълшебни светлосенки по пода, стените, тавана и върху мебелите. По един съвременен начин такава кухня може да съчетае у себе си гълъбовосив лак с мрамор и неръждаема стомана.
 

Съвременната кухня, която е отворена към трапезарията, може да се впише отлично в общо помещение. За тази цел е достатъчно човек да оформи кухнята със сатененожълт лак. По този начин това пространство ще бъде подобрено, без да се навреди на естетиката в трапезарията. Електродомакинските уреди могат да се „скрият” зад един бар, който да включва остъклен долап и тезгях, висок наполовината на долапа. Гранитен плот с цвят на пчелен мед може да предпазва стената над умивалника и да бъде работната повърхност. Иноксът внася естетична нотка в такъв дизайнерски проект. Закуската и обядът в кухнята могат да се осъществят на стъклена маса, заобиколена от съвременни столове.
 

Обикновено пространството между работния плот и елементите от кухненското обзавеждане, които са разположени нависоко, се облицова с плочки. В същото време на това пространство може да му се придаде един модерен вид. Това се постига с помощта на плъзгащи се крила на прозорците, които предлагат интересен поглед към градината и позволяват да навлезе повече светлина. Плочките по пода на кухнята и паркетът в антрето позволяват да се разграничат отделните пространства.
 

И накрая - една съвсем обикновена кухня може да бъде осъвременена, като в нея бъдат включени два заоблени плота на две различни нива. Такива плотове обикновено са от технически камък или от масивна дървесина. Специалистите по обзавеждането на вътрешните пространства съветват плотът, върху който се приготовляват ястията, да бъде разположен в средата на помещението, а пък този, върху който се сервират напитките – върху малки стени. Осветителните тела, които са вкопани в окачения таван, осигуряват подходящо осветление.

 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии