Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Съдим Турция за 53 български църковни имота

Правителството е решило да води съдебни дела за връщането на 53 български църковни имота в Турция. За целта кабинетът на свое закрито заседание е отпуснал средства за наемане на адвокати.

Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров, който отговаря за вероизповеданията, потвърди информацията, но отказа подробности по тайното правителствено решение. По думите му ставало въпрос за продължаване на вече започнали юридически усилия в тази посока, още повече че наскоро имало прецедент с гръцки църковни имоти. Атина изгубила делата за тях в Турция, но по-късно завела жалба в Европейския съд по правата на човека, която е уважена.
 

Според Димитров България има реални шансове да си върне поне 27 от общо 53 имота. Досега 6 са били присъдени в наша полза. Те принадлежат на Българската екзархия от 1870 г. до 1912 г., но са конфискувани през 1936 г. Оценяват се за милиони левове. Сред тях са болницата "Евлоги Георгиев" в Истанбул и сградата на метоха срещу църквата "Свети Стефан".
 

Въпросът с имотите на Българската православна църква в Турция бе поставен пред властите в Анкара и от предишното правителство, но тъй като бе обвързван с уреждането на проблема с имуществените въпроси на бежанците от Източна Тракия и евентуалното им компенсиране, не намери разрешение в пакета на разглежданите двустрани въпроси.
Правителствени източници твърдят, че отново е бил повдигнат от наши сънародници при последните две посещения на Божидар Димитров при Вселенския патриарх Вартоломей. Министърът обаче отказа коментар, тъй като темата била деликатна и се нуждаела най-вече от юридически усилия.
 

Министър Димитров отново бе в Турция. Той посети новооткритото българско неделно училище към храма "Свети Георги" в Одрин, който вече има и църковен хор. Министърът дари учебници за децата. По-късно той занесе и книги и наши филми на 53-мата студенти по българска филология към Тракийския университет в Одрин.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии