Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Свърши ли кризата в строителството по Черноморието

 

 

Свърши ли кризата в строителството по родното Черноморие? Строители, инвеститори и институции влязоха в спор с коренно различни позиции по въпроса. Според едните в последните месеци строителният бранш рязко се е събудил, а според другите - проблемите дори се задълбочават.

 

Всеки знае, че цялото ни Черноморие от години е в строежи. Докато през 2009 г. и 2010 г. голяма част от тях бяха замразени, сега видимо отново тече трескаво строителство.

 

Според собственик на строителна фирма, поради рисковете, през последните 2-3 години, сега се инвестира предимно в по-малки сгради около 3000, максимум 4000 квадрата.

 

Освен в строителството, от март насам в област Бургас се наблюдава и постоянен ръст на продажбите на строителни  материали.

 

На другия полюс обаче са от строителната камара във Варна. От там не мислят, че кризата в строителството е отшумяла. Напротив представители на камарата коментират, че 2011 г. е значително по-тежка".

 

Покупателната способност на хората е ниска, а лошите жилищни кредити се увеличават и това влияе пряко върху строителния бранш. Според специалистите един от начините да се съживи отрасъла е да се строят обекти с европейско финансиране.

 

Официалните данни на държавата не потвърждават нито едната, нито другата теза - през първите шест месеца на годината ДНСК са издали същия брой разрешителни, като миналата година

 

За разлика от песимистите в строителната камара обаче, инвеститори очакват ръст през следващите месеци и са готови за амбициозни проекти.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии