Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Струва ли си да обръщаме внимание на оферти без снимка?

На всички ни се е случвало да разглеждаме различни обяви. По интуиция или по навик, обръщаме внимание най-вече на съдържанието и търсим това, което ни трябва. Този подход ни носи няколко разочарования, загуба на доста време, нерви и средства.

Това е ситуацията днес във Варна. По-голяма част от офертите, публикувани във варненските печатните издания, са без снимка. Целта на агенцията за недвижими имоти е да спечели клиенти и затова пуска реклама, която да привлече вниманието. Липсата на снимка към офертата „пази” имота от вероятността купувачът или друга агенция да се добере до продавача. Това се отнася за 80 % от селските имоти, защото снимка на къща означава бърза реакция и издирване в рамките на няколко часа на собственика. Просто в по-малките населени места хората се познават и няколко бързи въпроса решават въпросителната.

Целта на купувача е бързо, лесно и коректно да бъде обслужен. Защо се получава разминаване между двете желания.
    На пазара за недвижими имоти липсват правила и санкции и това позволява появата на некоректни играчи. С какво може да се сблъскате:

•    Един и същ имот например може да бъде обявен в пет агенции и вие чрез тях да го посетите няколко пъти, докато разберете ситуацията.
•    Офертата на имота, който ви се предлага може да не отговаря на истината, защото брокерът не си е направил труда да отиде на оглед, а се е доверил изцяло на продавача. Така вие търсите тристаен, тухлен около 100кв., а при посещение на предложената оферта се оказва, че влизате в двустаен от 60кв.
•    Комисионната, обявена от агенцията като процент, не е включена в цената на имота и ако не попитате  допълнително за нея, ви очаква неприятна изненада.
•    Отзовавате се на атрактивна оферта на новопостроено жилище и се оказва, че трябва да набавите още няколко документа (например Акт 16), за да можете да живеете вътре.
Ако, докато четете текста на рекламата видите, снимка на имота, това може да бъде избегнато. Само, че в повечето от офертите на имоти снимки липсват. На практика изборът ни се стеснява до минимум.Какво да правим тогава? Да спрем ли да търсим имот?
Нашият съвет е – НЕ. Продължете да избирате, но трябва да научим някои агенции на професионализъм.
Когато се отзовете на дадена оферта, при срещата с брокера го питайте дали е виждал жилището. При положителен отговор, поискайте снимките от огледа. Ако няма, просто си тръгнете, като уговорите среща на другия ден с брокера, който вече трябва да е въоръжен със снимки. Така ще си спестите една  „разходка” , а и ще подтикнете посредника да действа.
Доверете му се. Той следи за наличността на всички необходими документи. Макар, че не всички брокери го правят редовно. Конкуренцията на пазара е толкова голяма, че нашите изисквания ще оставят да съществуват само професионалните и коректни агенции за недвижими имоти. Няма да стане бързо и лесно, но ние трябва да го изискваме от тях. В стремежа си да не ни загуби като клиенти, брокерът ще прави огледи, снимки, ще следи за документите и рекламите ще имат вярно съдържание. Продавачите ще улеснят и нас и брокерите, ако продават само през една агенция не през 10.

Ивелина Бошнакова


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии