Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Строителните фирми се насочват към пътищата

Продължаващата криза и драстично намалелите проекти накара строителни компании, които доскоро изграждаха предимно ваканционни, жилищни и голф комплекси, да се пренасочват към  магистрали и пътища. В момента се водят преговори за купуване на пътни фирми от компании от високото строителство. Очакванията са в близко време да навлязат нови играчи в пътния бранш. Основанията за това са първите спечелени поръчки от строителни фирми за пътища. Освен това се пренасочват над 1 млрд. евро от оперативните програми за изграждане на пътна инфраструктура.

За новите тенденции в бранша стана ясно от  намеренията за участие на компаниите в търга за изграждане на магистрала "Тракия". Допитване до българските строителни фирми показва, че по-голямата част от тях ще участват в надпреварата.

"Колегите във високото строителство атакуват изграждането на магистралите. Уважаваме техния професионален опит, но те нямат никакъв в областта на пътното строителство", каза Румен Йовчев, председател на браншова камара "Пътища" и изпълнителен директор на "Мостстрой", която е част от "Холдинг Пътища" на бизнесмена Васил Божков. Той допълни, че ще предложи да се завишат рязко критериите за фирмите, които могат да изпълняват строежи от първа и втора категория. В тях влиза основно инфраструктурното строителство.

"От 7-8 месеца развиваме бизнеса си и в областта на пътния бранш", каза Николай Галчев, собственик на "Галчев инженеринг груп". Компанията стана известна със строителството на редица ваканционни имоти по морето и в Банско, сред които хотелите "Тане", "Тамплиер", "Хелиос бей". Галчев съобщи, че са играли в шест търга по програмата "Транзитни пътища V". Първата му спечелена поръчка обаче е за поддържане на пътищата в района на Сандански през следващата година за близо 1.8 млн. лв.

На този търг неговата компания се яви заедно с "Пиринстройинженеринг". "В момента водим разговори за партньорство и купуване на пътни фирми", каза още Галчев, без да посочи имена. "Купили сме документи за участие в търга за строителство на магистрала "Тракия", но все още не сме взели крайно решение дали ще подадем оферта и с кого", каза Галчев.

"Ще участваме в търга за магистрала "Тракия", заяви Николай Калоянов, управител на "Балканстрой", която има голф комплекс в Разлог и редица жилищни и ваканционни проекти в страната. Тази година компанията спечели търг на Столична община за изграждането на две естакади на пресечките на бул. "Акад. Иван Гешов" с ул. "Св. Георги Софийски" и с бул. "България" за 38 млн. евро. Калоянов уточни, че за "Тракия" ще играят в консорциум, без да посочи с кои фирми.
Галчев и Калоянов заявиха, че имат опит в изграждането на пътища, защото са строили довеждащите връзки и вътрешните улици в комплексите.

Българските компании, които участваха в провалените търгове за магистралата миналата година, заявиха, че ще играят и сега. Това потвърдиха от "Холдинг Пътища", "Главболгарстрой", "Автомагистрали Черно море", "Трейс груп". Те ще участват на търга като обединения с други български компании, за да изпълнят заложените високи критерии в търга. Някои от чуждите компании, участвали в миналогодишния търг за "Тракия", също потвърдиха, че ще играят отново.
До момента около 60 фирми са купили тръжни документи за изграждането на отсечката от Стара Загора до Нова Загора, чиято прогнозна стойност е 96 млн. евро. Крайният срок за подаване на оферти е до 12 януари.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии