Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Строителният бранш у нас иска да си има банка

Членове на Камарата на строителите в България(КСБ) се обявиха за създаване на Българска Строителна Банка. Сред тях са областните председатели за Кюстендил- Атанас Кирилов, Варна-Валентин Вълев, на Хасково-Александър Киримов, председателят на секция "Високо строителство"- Николай Галчев, както и Калин Балкански-член на Управителния съвет на КСБ.

"УС на КСБ, на извънредно разширено заседание, след експертно проучване на предложението, във възможно  най-кратък срок да обсъди и вземе решение за учредяване и регистриране на банка, като акционерно дружество, с ресурса на действащите строителни фирми в България", пише в предложението, прочетено от Атанас Кирилов.
 

"Световна икономическа криза засегна особено чувствително строителния бранш в България. За по-малко от три месеца бяха отписани от регистъра повече от 1 300 български строителни фирми. Съкратените и пуснати в неплатен отпуск работници и служители от бранша са повече от 50%.  Неадекватното отношение на търговските банки в създалата се ситуация на пазара, доведе до масово свиване на паричния оборот и колапс в икономиката на България , в частност на строителния бранш, допълни  Кирилов.
 

Според него в началото на годината Камарата на строителите в България е предупредила за предстоящите проблеми, които ще се появят като следствие на световната икономическа криза, но за сега няма адекватна реакция. Кирилов допълни, че правителството не може да регулира ситуацията със законодателни мерки, а Българската народна банка няма съответните финансови лостове за контрол.
 

Поради тези причини строителните фирми искат да защитят бранша си сами, като осигурят прозрачност за финансовите ресурси, които се инвестират в строителни обекти, успешно усвояване на фондовете от Европа и яснота при постъпващите чуждестранни инвестиции.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии