Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Строители срутиха пътя за “Галата”

Едното платно на пътя за “Галата” пропадна заради предполагаема строителна грешка. Срутването е с дължина близо 20 метра. Според информацията, която кметът Кирил Йорданов изнесе на нарочна пресконференция, по случая вече е образувано досъдебно производство. Техническа експертиза на регионалната дирекция “Строителен надзор” трябва да уточни конкретните причини за инцидента, както и това чия в случая е вината. Разследванията на специалистите трябва да установят и дали са изпълнени указанията за укрепване на пътя, и има ли незаконно строителство, добави градоначалникът.

Особено внимание Йорданов обърна на факта, че строителният надзор на обекта е същият, който е контролирал дейността и при строежа на бул. “Ян Хуняди” - “Стройконтрол ЯН 99”. Той припомни, че там затворено е все още платното на булеварда, което също пропадна заради грешка на строителите. Според информацията, с която разполагал Йорданов, инвеститор в проекта е фирма “Дарк 2004”, а строител - фирма “Борд”. Той не пропусна да намекне, че и зад двете компании стои едно лице. Изпълнителният директор на “Борд” Весел Василев обаче категорично отрече зад проекта в “Галата” да стои “Дарк 2004”. Той уточни, че инвеститор е фирма “Варна сий бей”.

Няма забележки по издаването на разрешителното за строеж, заяви още кметът Кирил Йорданов. По думите му нормативите са спазени, макар и документът да е подписан на база идеен проект. Това обаче не се забранява от закона, обясни Йорданов. Въпреки това той е решил да парафира заповед, с която да забрани издаването на разрешения за строеж при подобни обстоятелства до влизането в сила на измененията в закона. Готов съм дори да се съдя с инвеститори, ако по този начин могат да се предотвратят подобни инциденти, категоричен е Йорданов.

По думите на изпълнителния директор на фирма “Борд”,  причина за пропадането е комбинацията между обилен валеж и липсата на канавки. Изпълнени са всички предписания на “Геозащита” за укрепване на изкопа, категоричен е Василев. Строителният бос заяви, че се работи по изготвен технически проект, макар и строителните книжа да са издадени само на база идеен. В момента текат процедури по промяна на техническото задание заради възникнали нужди на по-късен етап. Това обаче в никакъв случай не прави стария проект невалиден, посочи изпълнителният директор.

Общинска комисия пък трябва да прецени какви точно по вид и обем възстановителни дейности трябва да се извършат на мястото на инцидента.

Весел Василев обеща, че и строителят, и инвеститорът са готови да поемат всички финансови разноски за възстановяването на пътя. По думите на градоначалника дейността ще отнеме около 5 седмици.

До възстановяването му пътят ще остане затворен за движение. Това налага и сериозна реорганизация в транспортната схема на града. За автомобилите от общината съвместно с КАТ са измислили два алтернативни маршрута. Първият е през центъра на “Галата”, вторият разчита на автомагистрала “Черно море”, обясни Йорданов. Промени има и в маршрута на автобусите. Според градноначалника времето за преминаване се увеличава с около 10 мин. Вчера той си поставил за цел с мотора си да засече разстоянието на обходния маршрут и установил, че то е около 3 км в едната посока. Въпреки че пътят се удължава, няма да има промени в цената на билетчетата и абонаментните карти, успокои кметът Йорданов.

Източник: "ПОЗВЪНЕТЕ"

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии