Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Стартира строителството на най-дългия мост в света

Днес бе даден старт на строителството на моста, който трябва да съедини южната континентална провинция Гуандун с островите Хонконг и Макао.
Вицепремиерът на Китай Ли Кекянг присъства на официалната церемония в Джухай, Гуандун.

Строителството на моста е емблематично събитие, каза той на церемонията, пет дни преди честването на 10-ата годишнина на връщането на Макао под китайско управление.

По думите му това е голяма крачка на региона на Хонконг, Макао и делтата на Джузян (Реката на перлите), която ще намали ефекта на икономическата криза, ще увеличи инвестициите и ще вдъхнови хората.

Дължината на моста във формата на Y ще бъде близо 50 километра, 35 от които ще минават непосредствено над водата.
Движението ще се осъществява по шестлентова магистрала с максимална скорост 100 км/час.

Срокът на експлоатация на съоръжението е 120 години.
То ще може да издържи ураган със скорост на вятъра 180-210 км/час, или максималната 16 степен по скалата на Бофорт, пише вестник China Daily.
Също така е проектиран да устои на земетресение с магнитуд 8 степен, както и на сблъсък с 300 000-тонен плавателен съд.

Проектът се оценява на 73 милиарда юана (10,7 милиарда долара), които ще бъдат разпределени между континентален Китай, Хонконг и Макао. Очаква се изграждането на обекта да отнеме 6 години, като след завършването му пътуването между материка и островите ще се съкрати с три часа.

По време на строителството ще бъдат проведени действия за запазване на екосистемата в океана, и преди всичко на популацията на белия делфин. Нивата на шум ще бъдат строго контролирани, както и мътността на водата, ще се следи и за замърсяване с нефтени продукти.

В момента най-дългият мост над вода е този над езерото Пончартрейн в САЩ (38,4 км).
За най-дълъг мост по принцип се смята 54-километровият Банг На в Тайланд, но той строго погледнато е естакада–тоест път, разположен на опори над земната повърхност.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии