Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Стартира онлайн гласуването за „Сграда на публиката" в седмото издание на национални

Конкурсът „Сграда на годината” откроява емблематичните образци в съвременната ни архитектура


От 1 до 15 декември 2008 г. всеки може да даде своя глас за „Сграда на публиката” в седмото издание на Националния конкурс „Сграда на годината”, като гласува на сайта на конкурса:  http://www.sgradanagodinata.bg

Над 80 обекта от цялата страна са подали кандидатури за участие в конкурса. Освен за „Сграда на публиката” те ще се състезават за призови статуетки в 9 категории: „Жилищни сгради и комплекси”;  „Градски хотели”; „Ваканционни хотели”;  „Ваканционни комплекси”; „Обществена сграда с бизнес предназначение”; „Търговски сгради”; „Производствени сгради”; „Сгради със специално предназначение”.

При избора на победители в отделните категории тази година журито ще вземе под особено внимание екологичното строителство, енергийната ефективност на сградите и хармонично вписване в околната среда.

„Хубаво е, че един авторитетен конкурс, като „Сграда на годината” поставя акцент върху екологичното и устойчиво развитие на сградите, тъй като един от несъстоялите се дебати в нашето общество е точно този за градската среда”, коментира доц. Георги Лозанов. Според него конкурса „Сграда на годината” е авторитетен и откроява емблематичните образци за процесите, които се развиват в съвременната ни архитектура. „Това събитие влияе на качеството на архитектурата, защото изважда сградите от бермудския триъгълник инвеститор-архитект-администрация и ги превръщат в обект на публично обсъждане, давайки шанс да се гласува за тях, като на избори”, допълва доц. Лозанов.

Отличените в седмото издание на конкурса за „Сграда на годината” и „Сграда на публиката” ще бъдат обявени на 15 декември 2008 г., на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов” в София.


# # #


За конкурса „Сграда на годината”:
Национален конкурс „Сграда на годината” е основан през 2002 г. от в-к „Строителство Градът”, под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и със съдействието на браншовите архитектурни и строителни организации в България. Основната цел на конкурса е да отличи най-добрите постижения в областта на архитектурата, строителството и инвестициите.

Над 400 сгради са участвали в конкурса през годините, най-добрите от които са отличени с престижната награда „Сграда на годината”. Жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, консултантските услуги и бизнеса, определят всяка година най-добрите реализации.
През 2005 г. конкурсът придобива популярност и сред широката публика с инициативата „Награда на публиката”, за която всеки може да гласува в сайта на конкурса.

Символ на конкурса е месинговата статуетка, изработена от известния скулптор Петко Москов. В продължение на шест години тя е връчена на 75 от най-хубавите сгради на България.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии