Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Старите вилни селища в Подмосковието. Дух, знаменитости и история

 

В старите вилни селища в близост до Москва се съхраняват резиденциите на съветския елит. Тук са живели и пребивавали -  академици, генерали, висши партийни лидери, деятели на  балета и театъра, писатели. Техните резиденции се намират в най-хубавите места в региона на Москва. Обикновено постройките са били от дърво, по-рядко са каменните къщи. Но за всички е характерно, че са били оборудвани с всички удобства - включително и централно отопление на газ, а понякога и със специална магистална канализация. Тези резиденции са изградени в горски райони, в близост до река или езеро.

Сред известните старовилни селища са - Валентиновка, Кратово, Малаховка, Жаворонки, Снегири, Николина гора, Переделкино и други.

 

 

Селището Баковка е разположено на 7 км., от Москва, по Минското шосе. В началото на XX век в Баковка се строят генералски вили. Голям парцел е принадлежал на Семьон Будьони, освен това там се намира къщата на Анастас Микоян, която сега принадлежи на потомците му. В наши дни тук се намират вилите на политика Генадий Селезньов и на певеца Йосиф Кобзон. Също така в селището се намира тренировачната база на дружеството "Локомотив".

На снимката вилата на певеца Йосиф Кобзон в селището Баковка.

 

 

Переделкино: тук са старите писателски вили. През 1935 г., Йосиф Сталин, подарява на съветските литератори земята в Переделкино и им разрешава да си строят къщи за държавна сметка. В началото се появили 24 къщи, дадени на най-известните писатели и поети - Ефим Придворов (псевдоним Демян Бедни), Александър Фадеев, Леонид Леонов. Именно на това място Борис Пастернак написва цикъла стихотворения "Переделкино" и завършва романа "Доктор Живаго".

На снимката: къщата - музей на писателя Борис Пастернак.

 

 

Кратово: от 1930 г., селището носи името на комисаря на Московско-Резанско-Казанската железопътна линия - Иван Антонович Крат. В довоенните, но особено през следвоенните години, тук се появяват редица вилно-строителни кооперации. По различно време в Кратово са живели режисьора Сергей Айзенщайн, композитора Сергей Прокофиев. Освен това тук се намира и знаменитата Малка Московска детска железопътна линия, която е била открита през 1937 г.

На снимката: детската железопътна линия в Кратово.

 

 

Селището Валентиновка се намира на 12 км., от Москва по Ярославското шосе. Селището е основано през 1906 г., а през 1971 г., става част от селището Загорянска. По различно време тук са живели и работили - театралният режисьор Константин Станиславски, поетите Борис Пастернак и Ана Ахматова, а през 1939 г., след завръщането си от Франция, тук летува във вилата си Марина Цветаева.

 

 

Селището Клязма е на 14 км., от Москва, по Ярославското шосе, район Пушкин. На своята вила в Клязма, до язовира със същото име, Иля Илф и Евгений Петров написват романа "Дванадесетте стола". Освен това тук са живели писателите Михаил Шолохов и Аркадий Гайдар. Тук на почивка при свои роднини е идвал и Юрий Гагарин.

 

 

Малаховка е малко селище в Люберецкия район на област Москва. Малаховка фигурира в много съветски филми. Особено известен е бил Малаховския летен театър, в който е играла младата Фаина Раневска. На тази сцена се е подвизавал и Фьодор Шаляпин. През различните години в Малаховка са почивали писателите - Владимир Гиляровски, Максим Горки, Владимир Маяковски и Иван Бунин.

 

 


Николина гора: Селището е построено в периода 1922 - 1925 години, от вилно-строителната кооперация "РАНИС" (служители на Академията на науките и изкуствата), намира се на 22 км., от Москва на Рублево-Успенското шосе. Преди и след войната тук са живели писатели и артисти. Също така полярника Ото Шмид, Нобеловия лауреат - физика Петр Капица, композитора Сергей Прокофиев. По настоящем тук се намира вилата на семейство Михалковски - Кончаловски.

 

 

В средата на миналия век, вилното селище "Майстори на изкуствата", разположено на 25 км., от Москва, до него се стига по Волокамското или Новорижкото шосе, е принадлежало на Болшой театър. Тук са живели авиоконструкторът Сергей Илюшин, композиторът Родион Шчедрин с балерината Мая Плисетская. В непосредствена близост до вилното селище е вилата за почивка на ръководния отдел към Президенството но Руската Федерация. Тук се намира и вилната кооперация "Кино 1", състояща се от високопоставени служители на руското национално кино.

 

 

Селището Крекшино, е разположено на 21 км., от Москва, по Киевското шосе. Тук са къщите на представителите на руската поп музика - Лев Лещенко и Владимир Винокур.

 

 


Вилното селище Немчиновка, е разположено в Одинцовския район на област Москва, на един километър западно от руската столица. По различно време в Немчиновка са живели архитекта Фьодор Шехтел и художникът Казимир Малевич, който дори е завещал да бъде погребан в селището. По време на Втората световно война, надгробната могила на Малевич е била унищожена, но сега неговото гробно място е установено. 

 

Подготвил Петко Литов.

Използваният снимков материал е от: RIA Novosti.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии