Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Стабилизиране на доходността от бизнес имоти в България


Докато преди няколко месеца анализаторите все още срещаха значителни трудности при определянето на доходността от бизнес имоти в Европа, инвестиционната активност в сектора вече се покачва и данни говорят за началото на процес на стабилизация на доходността от първокласни активи на редица пазари.

 

Тази тенденция е валидна и за българския пазар, на който доходността от офис, търговски и индустриални площи се очаква да остане стабилна през втората половина на годината.

 

България е сред страните в региона, които очакват повишение на инвестиционния обем през второто полугодие. При все това доходността в България остава на едно от най-високите нива в рамките на Европейския съюз.

 

Сред 35-те пазара, включени в проучване, 27 не очакват промяна в доходността през втората половина на 2009 г. Франция, Великобритания и Турция са единствените пазари, които очакват спад на доходността за някои от сегментите.

 

За България ръст в доходността се прогнозира единствено за второстепенните пазари.
По-малко от един, от всеки три пазара в Европа, Близкия изток и Африка очакват последващо влошаване на инвестиционния климат през вторите шест месеца на годината, като на фона на тази ситуация доходността в региона като цяло започва да се стабилизира, се казва в доклад.

 

В Западна Европа доходността от първокласните офис площи се стабилизира на около 5-6,5%, като в Австрия, Германия и Швейцария тя е под 5%. В балтийските страни, Русия и Украйна обаче тя е 10% или повече.

 

Инвестиционният обем в региона достигна двугодишен минимум през първото полугодие на 2009 г., когато бе на нива 60% по-ниски от същия период на 2008 г. В момента две трети от страните, включени в проучването, очакват по-висок обем за второто полугодие на 2009 г.

 

Ограничената наличност на дългово финансиране, заедно с по-строгите изисквания на онези банки, които все още предоставят финансиране, продължава да оказва негативен ефект върху темповете на възстановяване.

 

Най-активните играчи в региона са частните инвеститори, докато институционалните инвеститори набелязват своите цели със значителна предпазливост. С изключение на Централен Лондон, където от началото на годината бяха сключени 91 сделки с 80 купувачи от различни точки на света, продължава тенденцията за сделки по-скоро с местни, отколкото международни играчи, като местните инвеститори представляват по-голямата част от активността в много страни.

 

Въпреки това този тренд също може би започва да се променя. Австрийски, британски, датски и особено германски инвеститори стават все по-международни в своите сделки.
Тези инвеститори представляват голяма част от активността в Централна и Източна Европа.

 

Институционалните инвеститори продължават да избягват някои пазари в Централна и Източна Европа, сред които България, Хърватска, Гърция, Унгария, Румъния, Словакия и Украйна.

 

Догодина се очаква инвеститори от САЩ, Канада и Тихоокеанския регион да се завърнат на пазара в региона. Наред с това след като нови регулации позволиха на китайските компании да инвестират директно в бизнес имоти, се  очаква повишен интерес от тази точка на света, особено към активи трофеи.

 

С подобряването на икономическите условия и с данните, че икономики като Франция, Германия и Великобритания вече излизат от рецесията, бизнес имотите възвръщат статута си на инвестиционна възможност с голям потенциал, се казва в доклада. Въпреки това очакваният ръст на инвестиционната активност в региона като цяло вероятно ще протече бавно и не на всички пазари ще бъде с еднакъв интензитет.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии