Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Средната цена на имотите в България е под 1000 лева на квадрат
Брокери твърдят, че цените на имотите като цяло за страната  са паднали под психологическата бариера от 1000 лева средна цена на квадратен метър. Това затвърждава отрицателната тенденция и през първите 3 месеца на годината въпреки оживлението на кредитния пазар.

 

Падането е очаквано, като се има предвид, че в края на 2009 година Националният статистически институт отчете средна цена за всички областни градове от 1001 лева, като най-евтино продължава да е в София-област. Най-скъпо е във Варна-1686 лева на квадратен метър и в центъра на София1585 лева, като морската столица неизменно е най-скъп град от началото на 2009 година. Единствено още в два града средната цена на квадратен метър е над нивото от 1000 лева-в Бургас е 1360 лв. и в Пловдив-1012 лева. Именно пловдивските цени са най-близо до средните за цялата страна.

 

Статистиката на НСИ показва, че от август 2008 година, когато бе достигнат пикът в цените на имотите у нас и започна ипотечната криза в САЩ, средната цена у нас е паднала с близо 30%, като тогава е била 1418 лв./ на кв. м. Сривът в цените доведе със себе си и удължаване на срока за сключване на една сделка - средно около 6 месеца. Това превръща недвижимата собственост в неособено ликвиден актив, твърдят брокери.

 

Според тях, за да се продаде бързо дадено жилище, цената трябва да се свали с 20 процента от първоначално обявената и с поне 10 процента под средната стойност, базирана на сключени сделки. Значителен процент от сделките вече се прехвърлят към съдия-изпълнители, където цената пада още повече поради законовите изисквания около провеждането на търговете.

 

Въпреки всичко това все още пазарът не е започнал да пада свободно, като качествените имоти държат цените си. Все пак реализацията на жилища над нивото от 900 евро за квадратен метър все още става изключително трудно. Най-много в момента се продават малките па¬нелни апартаменти именно защото средната цена при тях е много ниска в абсолютна стойност-под 40 000 евро за едностайните.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии