Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Спря ли кредитирането на панелни жилища ?

Няколко банки вдигнаха лихвите от началото на октомври. Това са Банка ДСК, Уникредит Булбанк , Юробанк И Еф Джи България (Пощенска банка) и Райфайзенбанк. Увеличенията при различните кредити, потребителски или ипотечни, са с между 0,5 и 2 процентни пункта.


Затягането на ипотечните кредити е в отговор на световната финансова криза. Очакваше се банките, опериращи в България, да реагират с повишаване на изискванията за отпускане на заеми и по-внимателно пресяване на имотите, служещи за обезпечение. Важен нов момент е, че някои банки промениха и метода, по който остойностяват обезпеченията по кредитите. Доскоро повечето оценки на имотите се изготвяха на база сравнителния метод на пазарните аналози, а сега се взема за база и приходната и вещната стойност. Като резултат процентът на финансиране се запазва 90% или 80%, но оценките са по-ниски. С други думи клиент може да кандидатства в банка, която е обявила процент на финансиране 90%, а всъщност да получи по-малко пари като кредит, в сравнение с банка, обявила процент на финансиране примерно 80%.
Трезорите вече се ориентират към повишаване на процента на собствено финансиране на клиента – т.е. потребителя да осигури сам по-голяма част от средствата за покупка на имот. В момента клиентът осигурява сам около 20-30 % от цената на апартамента, като се очаква да стигне и до 50 %, прогнозират финансисти. Това ще улесни банките, които ще трябва да отпускат по-малки размери на кредитите, добавиха те. Освен това се понижава и рискът заемът да не бъде погасен.
Една от големите банки oфициално е спряла кредитирането на панелни жилища, а за новото строителство е понижила процента на финансиране до 75% , докато в другите банки все още официално не са спряли кредитирането на панелни жилища. То е възможно при много нисък процент на кредитиране от пазарната стойност на имота. Отхвърлянето на панелните жилища като залог е белег, че банките започват да ги оценяват като трудно ликвидни или най-застрашени от спад в цените им.
Банките приемат заемите за покупка на панелен апартамент за по-рискови, тъй като семействата, които обитават такива имоти, са смятани от банкерите за по-неплатежоспособни. Според тях кредит за панелно жилище е неоправдана инвестиция. Кредити със срок на изплащане 25 г. за панелни апартаменти напълно обезсмислят инвестицията на кредитополучателя. До момента на неговото изплащане, жилището вече ще е надхвърлило 50 г. Ако кредитополучателя стане неплатежоспособен и не може да си погасява задълженията, банката трябва да има възможност да покрие загубите си чрез бърза продажба на ипотекирания в нейна полза апартамент. Очакваната програма за цялостно саниране на панелните жилища едва ли ще обхване цялата страна и всичките над 700 000 панелки.
От сектора на недвижимите имоти не смятат, че е тревожен симптом - отказът на банките да приемат за залог панелно жилище. Това ще доведе до корекция в цените на панелките, които през пролетта достигнаха нереално висока цена .
Най-масовите купувачи на жилищни имоти у нас са заели изчаквателни позиции, за да имат време да се ориентират на пазара в условията на забавен ръст и световна финансова криза. Клиентите се чувстват по-несигурни и затруднени при получаването на ипотечни кредити, а банките са увеличили лихвите по кредитите четири пъти от началото на годината .
На българските банки им се налага да проявяват все по-голяма гъвкавост в работата си при условията на световна финансова криза – лихвите за различните банкови продукти вече се определят от редица фактори, като например дали някой е редовен клиент на банката, получава заплатата си в нейна сметка, има депозити или разплащателни сметки и т. н.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии