Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Според НСИ бизнес климатът се подобрява включително и в строителствотоПрез април общият показател на бизнес климата се покачва с 4,4% в сравнение с март, съобщава Националния статистически институт. Подобрението се дължи на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, се посочва в съобщението. За промишлеността се отчита подобрение на бизнес климата с 5,6% в сравнение с март.

 

Оценката за настоящата производствена активност се подобрява, балансовият показател се покачва с 9,6%, като и очакванията за дейността и за износа през следващите три месеца са в същата посока, допълват от НСИ. По-благоприятно се оценяват също конкурентните позиции на предприятията на вътрешния пазар и на пазарите в страните в и извън ЕС, се посочва в съобщението. По отношение на очакванията за персонала все още има намерения за съкращаване сред близо 15 на сто от предприятията.

 

През април основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната и от чужбина, допълват от НСИ.

 

Средното натоварване на мощностите в промишлеността през април нараства с 4,4% в сравнение с януари и достига 68.9 на сто, но осигуреността на производството с поръчки, измерена в брой месеци, приблизително се запазва и се оценява на 4,5 месеца.

 

По отношение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца съществуват слаби очаквания за повишение.

 

В строителството също се отчита подобрение на бизнес климата, като покачването е с 3,6%. През последния месец има известно увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията, но същевременно силно са подобрени очакванията за дейността през следващите три месеца (9,7% увеличение на балансовия показател). През следващите шест месеца предприятията очакват и повишен приток на нови поръчки, допълват от НСИ.

 

По-малко предприятия са посочили финансовите проблеми, но те остават първостепенни за тях. Несигурната икономическа среда също е основен проблем за 58,8% от предприятията, следвана от затрудненията с недостатъчното търсене, които се увеличават през април. Същевременно през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени на строителната продукция.

 

Отново покачване на показателя за бизнес климат има и в "търговия на дребно"- 2,5% повече. Обемът на продажбите през последните три месеца се оценява като намален, но очакванията за продажбите и за поръчките към доставчиците са значително по-оптимистични. По отношение на персонала има слаби очаквания за неговото намаление през следващите три месеца, добавят от НСИ. По мнение на търговците на дребно се очаква известно увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

 

Покачването в сектора на услугите е с 4,4% в сравнение с март. Относително по-благоприятни са оценките за търсенето на услуги, както и за заетите в сектора през последните месеци - тяхното намаление е с по-бавно темпо.

 

За следващите три месеца се очаква положителна промяна по отношение на търсенето и на персонала, допълват от НСИ. През април преобладават очакванията за запазване на цените в сектора на услугите през следващите три месеца.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии