Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

София е “Най-добрият град за живеене в България” за 2009 година
София е „Най-добрият град за живеене в България" за 2009 година. Класацията се провежда за трета поредна година и е съвместна инициатива на Дарик радио, в-к „24 часа" и информационния сайт DarikNews.bg. Предишните две години за най-добър град за живеене беше обявен Варна. Тази година столицата зае челното място с 234 точки, а само с една точка по-малко е Варна. На трета позиция се нарежда Бургас-219 точки.
В проучването участие взеха 44 града, които бяха оценявани по 32 критерия. Призът „Най-добър град за живеене" се връчва днес на пресконференция, на която са поканени министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, както и временно изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков. Наградата се връчва от изпълнителния директор на Дарик Радосвет Радев и главния редактор на вестник „24 часа" Венелина Гочева.
Максимален брой точки София е получила в областите: инвестиции в инфраструктурни проекти, работно време на магазините, брой ресторанти с различна национална кухня, място да пиеш хубаво кафе в центъра, брой денонощни аптеки, наличие на апаратура за лечение на инфаркт, летище, брой университети и гимназии с изучаване на чужд език, култура, безработица, както и чужди инвестиции. Проблеми за столицата обаче остават екологичното състояние на града, детските градини, хубава главна пешеходна улица, брой места за паркиране и престой в задръствания, както и престъпността.
За пръв път имаше и прецедент в кампанията след като един от градовете получи общ сбор от точки 0. Кметът на Карлово Найден Найденов отказа участие в проучването, защото първо искал да бъдат завършени няколко проекта в града и тогава да се бори за призово място в класацията. След Карлово с най-малко точки са Ямбол и Дупница - 140, Гоце Делчев - 133, както и Горна Оряховица - 130 т.
Наградата за най-добър град за живеене в интернет гласуването получи Варна. На второ място според читателите е Габрово, а на трето-Бургас.
Сайтът на кампанията от старта й досега е бил видян почти 500 000 пъти от над 300 000 уникални потребители.
Тази година специални призове взеха Бургас - „Бизнес град", Габрово - „Зелен град", Русе - „Красив град", както и Каварна - „Парти град".

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии