Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ски курортите в Европа: цени - от 100 000 евро нагоре


Много често се пише и говори за недвижимите имоти в ски курортите в Западна Европа. Но най-често тези разговори и писания се свеждат до  "Голямата тройка": Швейцария, Австрия и Франция, които се явяват най-известни и популярни ски курорти. Но в същото време ски могат да се карат не само там, но и в много други страни.

 

Другите места са по-малко известни от „грандовете” и потокът от туристи там не е толкова изобилен. Но именно за тези места, които условно ще наречем „втория ешалон” ще поговорим сега.
 

 

Ако трябва да отговорим на въпроса: Къде има на разположение ски съоръжения? Отговорът е много кратък и ясен: много са! Може би си спомняте от учебниците по география, че почти една пета от цялата територия на Европа е покрита от планини и  почти всяка европейска страна може да се похвали със зимни курорти от световна класа. Така, че любителите на активната зимна почивка имат богат избор.
 

 

Италия: курортите не са само покрай плажовете 

 

Страната, която в масовото съзнание на хората е твърдо свързана с топлото слънце и плажовете. Но освен това, страната разполага с отлични ски курорти. Достатъчно е да се припомни, че в градчето Кортина  д` Ампецо, през 1956 година се проведоха Зимните олимпийски игри, а и до сега там постоянно се провеждат големи международни състезания по всички видове зимни спортове.
 

 

Кортина д` Ампецо е най-модерният и уважаван планински курорт в Италия, любима туристическа дестинация на италиански знаменитости и бизнесмени. По отношение на трасетата, разнообразието и развлеченията стойността на имотите в  Кортина д`Ампецо съперничи на стойността на имотите в френските и швейцарските Алпи. Тук има много занимания за „бляскавото” общество. Ресторанти с прочути деликатеси и бутици на водещи италиански модни дизайнери. Кортина д` Ампецо се намира близо до Венеция, което позволява на тези, които са уморени от ските, да се повозят на гондола и да поскитат по бутиците.
 

 

Ски "индустрията" на страната не се ограничава само с Кортина д` Ампецо. Италианските ски центрове са цяла една мрежа курорти от световна класа, пръснати по южните склонове на гигантските Алпи, които опасват страната от север и северозапад. Тук са концентрирани голям брой световно известни центрове, подходящи за отдих по всяко време на годината, но така също и множество по-малки курорти, които съчетават отлични възможности за зимен отдих, уникални програми за балнеолечение  и спа туризъм, отдих и екотуризъм .
 

 

Характерните особености на италианската ски-курорти, може да се обединят в няколко области. Това са огромните ски съоръжения, които са свързани с единна система от лифтове и въжени линии, които от своя страна свързват не само италианските писти, но и ски курортите в Франция, Швейцария, Австрия и Словения. Това е много удобно за туристите, но често им обърква мозъците, тъй като никой не знае в границите на кой курорт се намира. Това обаче не пречи на почти никой, тъй като склоновете и пистите на всеки един курорт, не са по-лоши от тези на останалите.
 

 

В ски курортите на Италия има достатъчно възможности за целогодишно ползване на недвижимите имоти. На практика всички ски зони имат отлични лечебни и здравни центрове, така че дори и през летния сезон, планинските райони на страната се радват на много посетители.
 

 

Един от най-известните региони е Доломити. Географски това е планинска верига в Алпите. Но от друга страна това е цяла една "ски държава", която обединява 12 селища, повече от 1200 км писти и 450 лифта. Тук са познатите ни центрове: Кортина д` Ампецо, Вал ди Фиеме, Араба, Вал Гардена, Мармолада, Села Ронда, Предацо, Кавалезе.
 

 

Друго известни място е Вал д&aposАоста. Този район е разположен в северозападната част на страната, до Франция. Местните планини, подобни на френските Алпи, привличат не само ски професионалисти, но и алпинисти и катерачи. Най-известните местни курорти са: Червиния, Пила, Ла Туиле, Монте Роса, Курмайор и Аоста.
 

 

Що се отнася до пазара на недвижими имоти, той е много специфичен. Характерно за Италия е сравнително малкият брой нови жилища. Красотата на страната е неразделно свързана с историята, така че стара каменна къща вътрешно обзаведена в съответствие със съвременните изисквания за качество и комфорт, това е имотът, който се цени тук. Да се закупи жилищен имот в самите ски курорти е доста трудно, но може да се направи такава покупка наблизо. Цените на апартаментите започват от 100 000 евро, по-скромните вили в планинските райони, се продават на цена от 300 хиляди евро.
 

 

Германия: конкуренти на Куршевел
 

 

Немските ски курорти са едни от най-популярните и престижни в Европа. Цените на апартаментите от 70-90 квадратни метра с красива гледка от прозореца са в порядъка между 200-350 хиляди евро, а цените на именията започват средно от над един милион евро. С една дума, германските ски курорти, напълно конкурират прочутия френски ски курорт  Куршевел.
 

 

Едни от най-известните германски ски курорти се намират в Берхтесгаденския край. Той включва пет курортни града, това са: Берхтесгаден, Шонау на Кьонингзее, Бишовсвизен, Марктщелленберг и Рамсау. В близост до района има още шест ски зони, които са идеални за обучение и удобни за семеен отдих. Районът е на 25 км. от Залцбург и на 185 км. от Мюнхен.
 

 

Курортът Гармиш Партенкирхен е един от най-популярните и модерни в Баварските Алпи, разположенен е в подножието на най-високата планина в Германия – Цугшпитце (2964 м). Той отговаря на всички изисквания: както за начинаещите, така и за професионалните скиори. Най-подходящото време за зимна почивка тук е от началото на януари до края на март. Между другото, в Гармиш Партенкирхен, хората идват не само заради екстремните спускания по склоновете, но и уникалните природни и климатични дадености и балнеоложкия курорт.
 

 

Оберстдорф се намира в живописна долина, в югозападната част на Бавария, на границата с Австрия. Това е едно от най-красивите места в Алпите. Района е интересен за всички скиори: има добре подготвени писти за начинаещи, както и спортни маршрути, предназначени за Световната купа. На пистите и в спортните центрове в Оберстдорф ежегодишно се провежда турнира "Четирите шанци", както и много кънки състезания на дълги и къси разстояния и световното първенство по "полет на ски."
 

 

Придобиването на недвижими имоти в Германия е доста лесно и удобно. Законите на страната са либерални към чужденците, не съществуват законови или подзаконови актове, които да дават преимущество на жителите на Германия, спрямо представителите на други държави. Чужд гражданин, собственик на недвижим имот в Германия, може да разчита на туристическа виза (тип С, до 90 дни). Получаването на разрешение за пребиваване не е свързано с покупката на имот, но собствеността е силен аргумент за разглеждането на молба от страна на властите, тя е и доказателство за финансова независимост на кандидата.
 

 

Друг положителен аспект е, че немските ски курорти (на първо място Гармиш Партенкирхен) са не само зимни,  тук идват туристи през цялата година. В резултат на това доходността от наеми е около 5% годишно, което за Европа е много добър показател.
 

 

Финландия: планините са ниски, но това не пречи
 

 

Финландия не може да се нарече "истинска" ски страна. Планини тук няма, само хълмове с височина до 500 метра. Но въпреки това, инфраструктурата е изградена така, че дава прекрасни възможности за отдих. Освен ските, тук се практикува и кънки крос, а така също посетителите се возят на шейни теглени от елени или кучета, както и на моторни шейни. През лятото, гостите отдъхват в къщите на брега на езерата и се развличат с риболов. Удобното местоположение, големият избор на хотели, високото качество на обслужване - всичко това привлича туристите.
 

 

Един от най-популярните курорти в страната е Вуокати. Тук е изграден уникален половинкилометров тунел за скиори в който по всяко време на годината температурата се поддържа на неизменните пет градуса. Последната новост в курорта е целогодишната писта (half pipе) за сноубордисти. Нейната дължина е 100 м, широчината - 20 м. В ниската част са разположени ресторант, помещения под наем и сервиз за поддържане на спортните съоръжения. Под ресторанта са разположени помещения, които се отдават под наем, и зала за поддържане на спортните съоръжения. За скиорите по кънки крос има изградено трасе с дължина от десетки километри, което преминава през живописни природни зони,  има осветени писти за ски бягане. Вуокати е известен също така със своя спортно-оздравителен център и водният парк Катин Култа.
 

 

Курортът Рука, е един от най-известните в страната центрове за зимни спортове. Поради изобилието на сняг, ски-сезона в Рука е много дълъг и трае от октомври до началото на май. Рука е идеално място за активен зимен отдих, за търсещите уединение сред девствената природа. На 25 км от курорта е аквапарка Тропики.  Предлагат се всички видове програми за зимен отдих и спорт: сафари със снегоходи и с шейни теглени от кучета или елени, има подготвени многокилометрови писти за ски бягане с препятствия, както и широка мрежа от лифтове със отлични писти.
 

 

Леви е най-големият, съвременен и развит курорт във Финландия и Северна  Скандинавия. Той е разположен в Западна Лапландия, в близост до шведската границата, в подножието на хълма Левитунтури (531 м), заобиколен от борови гори, реки, езера и хълмове. Поради близостта на топлото течение Гълфстрийм времето тук е много по различно от другите региони на Финландия: зимата е много мека и снежна. Средната януарска температура е -14 º С, а дебелината на снега по време на пиковия сезон достига 8 метра. В Леви всички услуги са съсредоточени в центъра на курорта. В рамките на 10 минути пеша от хотелите и вилите се намират много ски писти и лифтове, фитнес и спа комплекси, барове и ресторанти.

 

Цените на недвижимите имоти в ски курортите във Финландия започват от 100-150 хиляди евро (за малки къщи) и достигат до един милион евро и нагоре.
 

 

Много съоръжения са оборудвани специално за феновете на зимния отдих: камина, сауна, помещение за спортна екипировка. Във Финландия крайградския пазар на недвижими имоти е добре развит, както около големите градове, курортът разполага с голям брой къщи за живеене.  Цената на вила с площ от 150 кв.м. с парцел земя 1,2 декара, варира между 300 000-500 000 евро. Лятото е трудно отдаването под наем.
 

 

Екзотика: Испания, Португалия, Андора и Кипър
 

 

Както бе споменато по-горе в тази статия, Италия и Испания имат репутацията на топли, слънчеви страни.  Ако погледнем средната температура в Мадрид и по  крайбрежието (10 градуса през януари и 11 градуса през февруари), трудно бихме си представили да караме ски. Но забравяме, че на границата с Франция се намират Пиренеите, а те са „до небето”, както е казал писателят Томас Ман.
 

 

Но дори в Южна Испания, близо до Гранада, се намира Сиера Невада, което означава  "снежна планина". Там на височина от 3,3 км., са изградени 61 км. писти, предназначени най-вече за начинаещи и скиори на средно ниво. 
 

 

В съседна Португалия, е разположен известният ски курорт Estancia Esqui Vodafone, разположен в планината Сера де Ещтрела (Serra da Estrella). Тази планинска верига в Централна Португалия, e с дължина 80 км., височината достига до 1991 м., над морското равнище. Горните части са с гладки очертания, склоновете са стръмни, силно разчленени от реките. Ваканционният сезон в Estancia Esqui Vodafone се открива през ноември и завършва през април, когато снегът започне да се топи.
 

 

Недвижимите имоти в тези места не са много популярни, тъй като курортът е на половин час път с кола от океана. Купувачите предпочитат да инвестират парите си в жилищни недвижими имоти на океана, а през зимата се установяват в хотели или малки вили в близост до курорта. Що се отнася до закупуване на имот в Португалия, най-търсените обекти се намират в крайбрежната зона на Лисабон или северната част на Португалия, с лесен достъп до планината.
 

 

Друг съсед на Испания е малката Андора. Основната притегателност за собственост на имот в тази страна е възможността за получаване на разрешение за пребиваване, а собствениците на имоти попадат в преференциалната система на местните данъци.
 

 

Тук можете да си купите апартаменти с една, две или три стаи в ски курортите Солдеу и Ел Тартер или в близките до тях нови сгради в затворени комплекси, както и на вторичния пазар, където често се предлагат дори нови жилища обзаведени и оборудвани с електрически уреди. В близост има басейни, фитнес зали, зони за отдих, детски развлекателни зони. Цените на голяма част от апартаментите, разположени в непосредствена близост до ски лифта, са в порядъка между 100 и 300 хиляди евро.
 

 

Планински писти за скиори има и в Кипър, максимална височина е 1951 м. Това е достатъчно, защото 2-3 месеца в годината има сняг и е подходящо за ски. Местните писти, по понятни причини не са големи. Въпреки това, те оказват сериозна помощ на пазара на недвижими имоти в град Пафос. Фактът, е че плажният сезон в Кипър продължава осем месеца, а през останалата част острова привлича европейци (предимно пенсионери), които искат да "прекарат зимата." Когато има такава опция, като възможността за каране на ски - това сериозно повишава привлекателността на мястото.
 

 

Обобщение
 

 

Ако недвижим имот (включително ски имотите) в една от тези страни ви харесва, разбира се няма никакъв проблем да се закупи. Важна е и последващата експлоатация и данъците. А това е различно за всяка страна. Общото между всички курорти от „втория ешелон” е, че те разчитат най-вече на жителите на страната. А за купувачите, които искат да печелят от имота, това най-често се оказва недостатъчно.
 

 

В нито една европейска страна не може да се карат ски през цялата година, следователно, се поставя въпросът за това, какво ще привлече туристите извън зимния сезон. В този смисъл, различните страни и различните курорти се справят по различни начини. Някои от тях предлагат през лятото планински туризъм, риболов, рафтинг и  т.н. Изводът е, че е нужно пълно проучване, преди да се пристъпи към инвестиция.

  

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии