Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ситуацията на пазара на недвижими имоти във Финландия


През изминалата година, пазара на недвижими имоти във Финландия, в отговор на световната криза отбеляза продължителен падеж. Според международната агенция за недвижими имоти "Гордън Рок", през 2009 година цените спаднаха средно с 12%, а броят на сделките е намалял с една четвърт в сравнение с 2008 година. Едновременно с това се отчете забавяне в строителството на нови жилища.

 

Въпреки това, в края на 2009 година, в някои сегменти на пазара налице бе увеличение на цените. Според статистиката на Финландия, цената на апартаментите на вторичния пазар, през четвъртото тримесечие на миналата година се е повишила, в сравнение с предходното тримесечие с 2,8%. В района на Хелзинки, увеличението е 3,4%, в другите части на страната то е в порядъка на 2,2%. В сравнение със съответния период на 2008 година, елитните апартаменти в столицата са  повишили цените си най-много, с 11,6%. В  другите големи градове, най-голямо увеличение на цените (10%) се наблюдава в Еспоо и Турку.

 

Според Финландската федерация по недвижимите имоти (Suomen Kiinteistöliitto), наемът на жилищата през миналата година  се е увеличил средно с 3,1% в сравнение с 2008 година. В столичния район този показател беше 4,3%. Тук, средната цена на наема  достигна 13,3 евро за квадратен метър на месец.  В другите области тя възлиза на 8,9 евро за квадратен метър на месец.

 

 Причината за този растеж обяснява ръководителят на изследователската дейност на Финландската федерация по недвижимите имоти (Suomen Kiinteistöliitto) Маури Мартила: "В момента ставките са много ниски, но се очаква да нараснат до края на тази година. Броят на новите проекти за изграждане на къщи е малък, около половината от предходната година. В резултат на това, се увеличава търсенето на апартаменти за отдаване под наем и цената продължава да расте. В същото време, поради ниските лихвени проценти по банковите кредити има голямо търсене на апартаменти на вторичния пазар, така че цените се увеличиха".
 

 

Ситуацията при офисните пространства:

 

Според KTI, в началото на 2010 година, в района на Хелзинки, в процес на изграждане са само 60 хиляди квадратни метра офис пространства. Освен това, още 80 хиляди квадратни метра се реконструират. През изминалата година, строителство на офис пространства е намаляло. В експлоатация са пуснати 100 хиляди квадратни метра офис пространства, а броят на стартиращите нови проекти е много малък. За сравнение, в началото на миналата година  са били построени повече от 150 хиляди квадратни метра офиси.

 

 

Ситуацията при парцелите за строителство:

 

 

Цените за земята варират в зависимост от местоположението, почвените условия, наличието на водоем, стойността на дърветата на терена, географската посока. Най-скъпите райони за жилищно строителство в момента са в ценовия диапазон от 40 до 150 хиляди евро на декар. Основно тази земя служи за  изграждане на крайградски вили или градски къщи.

 

Земята за инвестиции, например за изграждане на вилно селище или търговски обект варира в ценовия диапазон от 150-700 хил. евро на декар. Във Финландия можеш да си купиш цял остров, като цените започват от 100 хиляди евро и достигат до 3,5 млн. евро. За тези, които предпочитат да изградят свой собствен дом в града, има голям избор на терени, на цени от 8500 до 20 хиляди евро за декар.
 

 Въпреки кризата, цените на земята останаха стабилни, а в някои области дори има увеличение, в сравнение с периода преди кризата. Голям интерес сред потенциалните инвеститори има към региона Южен Саво. Тук са разположени градовете Микели, Савонлина, Енонкоски, Юва, Сулкава, Пуумала и други, те са ценрове на изостанали райони. Но местните власти са заинтересовани за развитието им и подават ръка на всички които искат да живеят и работят в този живописен регион.

 

 

Инвестиционни възможности за чуждите граждани

 

Според агенция "Гордън Рок", една от характерните черта на пазара на недвижими имоти във Финландия е териториалната близост до Русия. Най-активните купувачи са жителите на Санкт Петербург и региона. Поради това има голямо търсене на жилища, разположени в рамките на 100 км от границата. Руснаците купуват както земя, така и готови къщи.
 

 Пазарът на недвижими имоти във Финландия отговаря на особеният характер на нацията. Цените на жилищата нарастват непрекъснато, но от друга страна няма свръхнарастване. Ето защо имотите във Финландия са идеална инвестиция за тези, които не ги вземат със спекулативна цел, а търсят гаранция за инвестицията си.

 

 От гледна точка на финландското законодателство, гражданството на инвеститора при закупуване на имоти няма никаква стойност. На чуждите инвеститори, които не са от Шенгенска държава, им се предоставя една многократна шенгенска виза за срок до две години. Те имат право да живеят в страната до 180 дни в годината, но не им дава никакви привилегии за финландско гражданство.

 

 Покупката на апартамент в панелен блок (кондоминиум) може да бъде привлекателна от данъчна гледна точка. Панелните сгради са собственост на акционерни жилищни фондове. Придобивайки  определен брой акции, може да получите собственост в съответния обект. В този случай не се дължи данък.

 

 Във Финландия, е възможно чужденец  да получи ипотечен кредит. Обикновено сумата е до 70% от стойността на имота, при годишна лихва от 4 до 6 процента, за период от 30 години. За да получите заема трябва да представите валиден паспорт, да докажете дохода си, като месечната заплата на кредитоискателя, трябва да бъде най-малко два пъти по-голяма от месечната вноска по кредита, също така банките изискват и предварителният договор за покупко-продажба. Чужденец може да стане собственик на жилище, получено по силата на наследство, дарение или бартер.

 

 Трудности могат да възникнат при закъсняло плащане на данъци, комунални услуги и други суми, свързани с поддържането на обекта. В допълнение, могат да възникнат трудности с покупката на земя в града, ако чужденците придобили тези парцели ходят там, само на кратки посещения. По този начин те не участват в обществения живот, не поддържат терена си в съответния вид и съседите започват да се жалват от тях.

 

 Според експертите на "Гордън Рок", като цяло през 2010 година се очаква да нарасне  търсенето на имоти на финландския пазар, но с оглед на ниските лихвени проценти и недостатъчното предлагане на готови обекти, спад на цените със сигурност няма да има.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии