Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ситуацията на пазара на недвижими имоти в ЕстонияСитуацията на пазара на недвижими имоти в Естония, е подобна на тази в съседните  Латвия и Литва. Обобщено в едно изречение, предлагането е по-голямо от търсенето. Първите три тримесечия на миналата година са били най-тежки.

 

Според Ober-Haus, през 2009 година, общият брой на сделките с апартаменти в Талин са намалели с 28%, а продажбите са намалели с 54%. Наемните цени на отдаваните офиси също са намалели. В покрайнините на столицата Талин, цените за квадратен метър на офис пространство са от 4,4 до 7,6 евро, а в центъра на града варират от 7,6 до 10,8 евро на квадратен метър. В другите райони на страната цените са по-ниски.
 

 

Преди кризата, на номинални цени под наем се отдаваха само имоти, които се нуждаеха от сериозен и неотложен ремонт, а сега дори хубави апартаменти се отдават под наем на номинални цени. Според информация на портала Dv.ee, в село Рийзипере, община Нисси, за една крона на квадратен метър, под наем се отдават прилични двустайни апартаменти от 34,8 квадратни метра, като наемателят се задължава да плаща месечните сметки за комунални услуги.
 

 

Естония,бе първа от балтийските държави, в която се почувства спад във финансовата активност. Експерти смятат, че тя трябва да излезе от кризата на имотния пазар преди съседите си. На пазара на жилища в столицата, има първи признаци на стабилизация. Според Dv.ee, през януари в Талин са извършени 344 сделки с апартамента, за сравнение през януари 2009 година са извършени 255 такива сделки.  Средната цена на квадратен метър е 13 466 крони (859 евро). За сравнение, през януари миналата година, цената на квадратен метър бе 16 292 крони.
 

 

Според председателя на Съюза на фирмите, които продават недвижими имоти, Тьонис Рюйтел, въпреки стабилизацията, цялостната ситуация не се е подобрила, тъй като парите в портмонетата на естонците не са станали повече, но има и признаци на растеж. Според него тези които са чакали по-добри времена, тоест по-ниски цени на имотите, вече са започнали да купуват.
 

 

Според Dv.ee, позовавайки се на началника на отдел обслужване на компанията "Arco Vara", Март Саа, интересът на чужденците към пазара на недвижими имоти в Естония е възстановен, но все още няма активни сделки.  Според него, в Пярну и на остров Сааремаа, може да се очаква оживление на пазара с идването на пролетта. Пак според него купувачите ще повишат своята активност, след присъединяването на Естония към еврозоната.

 

Според рейтинговата агенция Standard & Poors, шансовете на страната за присъединяване към еврозоната са се увеличили.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии