Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ще закриват 53 общини


Петдесет и три български общини са заплашени от закриване.
Те не отговарят на условието да бъдат административни центрове, съобщи мажоритарният депутат от ГЕРБ Любен Татарски, шеф на комисията по регионална политика и местно самоуправление.

 

Според чл. 8, ал. 1, т. 1 от Закона за административно-териториалното устройство в една община трябва да има поне 6000 души население.
“Съгласете се, как тези общини могат да предоставят на населението си качествени услуги, имат ли те финансов капацитет, ресурс за самостоятелна административна единица”, коментира Любен Татарски, който преди да стане депутат, бе кмет на община Разлог. Според него имало резон в разсъжденията за намаляване на броя на общините.

 

Регистъра на населението показва, че има и общини с малко над 1000 жители. В община Чавдар, Софийско, например има 1242 души по постоянен адрес, 1334 по настоящ и едва 1150 жители, чиято постоянна и временна регистрация съвпадат и са в границите на административната единица.

 

В класацията на общините с най-малко население се нареждат още Бойница, Видинско, и Челопеч, Софийско, с по 1389 и 1561 постоянни жители към 15 септември, сочат данните на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване”.
Сред застрашените общини са Кресна (5944 души с постоянен адрес), Малко Търново (3820), Сухиндол (2763), Горна Малина (5642), Драгоман (5351) и Трън (4360).
Експерти коментираха, че ако се окрупнят общините, ще си спестим редица разходи. Няма да е необходимо да се дават пари за издръжката на общински съвети, както и да се организират избори за съветници.

 

Все пак Любен Татарски заяви, че закриването на общини няма да стане от днес за утре. “Не може да се извърши такъв акт без допитване до населението”, каза той.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии