Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ще строим затвор. Огромен затвор за 2000 души

 

 

"Нов затвор трябва да строим", заяви правосъдният министър Маргарита Попова пред правната комисия на НС.

Срещата бе за преразпределяне на пари в рамките на бюджета на министерството (150 млн. лв.) за 2010 г. Очаква се следващата година страните от ЕС да се договорят за трансфер на осъдени лица според гражданството им. Така български граждани, излежаващи присъди в затвори в ЕС, ще бъдат върнати у нас. "Броят им е над 2000 души", уточни заместник-министърът на правосъдието Даниела Машева.
Строежът на новия затвор се налагал именно за тях, но с отпуснатите в бюджета 20 млн. лв. за капиталови разходи през следващата година това не можело да стане.
“Вероятно новият затвор ще е в София”, каза Петър Василев, шеф на затворите у нас. Министерството на правосъдието искало да строи нов затвор и във Варна, за да подобри условията на живот за лишените от свобода според евростандартите.
Трудно щели да се намерят пари за продължаване строителството на нови съдебни палати в София и във Варна, договорени от предишното ръководство на МП, призна правосъдната министърка.
За екстрадиране ще се пренасочат 2,18 млн. лв. от бюджета на закритото наскоро Бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства. Броят на чуждестранните затворници у нас в момента е около 180 души, като те главно са с арабски произход, обясни Петър Василев. С арабските страни нашата страна няма споразумение за трансфер на осъдени лица, каквото се подготвя със страните от ЕС.
Екипите, конвоиращи арестанти или затворници, вече ще трябва да си плащат сами билетите за транспорт, възмути се депутатът Михаил Миков, бивш вътрешен министър. Но така се спестяват 16 млн. лв., контрираха експерти от финансовото министерство. Правната комисия, доминирана от ГЕРБ, гласува “за” орязването на този разход.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии