Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ще строят сгради и пътища от боклуци

Мораториум върху нови концесии за строителни материали готви правителството, обяви  екоминистърът Нона Караджова. Освен това ще се въведе и стандарт за използване на строителни и минни отпадъци като материали за нови сгради и пътища.
"Ще се ползва германският стандарт, който ще бъде преведен, защото в тази област няма единни европейски изисквания", обясни Караджова. Целта била запазване на ресурсите в кариерите за по-дълго време.

Анализ на екоминистерството показал, че залежите в работещите до момента ще стигнат за десетилетия. Министерствата на екологията и на финансите вече били почти готови и със схема за зелени инвестиции, съобщи Караджова. Парите ще дойдат от продажбата на целия резерв от квоти от парникови газове по протокола от Киото. Надеждите на екоминистерството за страната са приходи от 1 млрд. евро.
 

"Два са вариантите за тези пари - да се внесат в Националния доверителен екофонд или да се дадат на банка, която да ги отпуска като грантове", обясни Караджова. И в двата случая ще се ползват за саниране на блокове. Държавата обаче ще финансира до 90% от проектите, останалата част ще се поема от собствениците. Където вече има апартаменти с изолация и нова дограма пък, вероятно собствениците им ще плащат по-малка вноска в самоучастието от останалите.
 

15 града в страната има опасност да останат с разкопани улици с години, ако държавата реши да се съди със строителните фирми за забавяне на канализационни проекти по програма ИСПА, предупреди още Караджова. Ако се реши продължаване на договорите, строителите отказват да плащат неустойки и хазната ще трябва да ги плаща вместо тях на ЕК.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии