Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ще изпадне ли в колапс пазарът на недвижими имоти в Китай или ще бъде овладян


Според професора от Харвардския университет и бивш главен икономист на МВФ Кенет Рогоф, ако пазарът на недвижими имоти в Китай се срине, това ще "удари" и банковата система на страната.

 

Експерти предричат, че "раздутия" балон на пазара на недвижими имоти на Китай, ще намали растежът на БВП с 2% годишно, през следващите 10 години, съобщава "Сан Франциско Кроникъл".
 

 

От друга страна, председателят на съвета на директорите на банка "Морган Стенли Азия"  Стивън Роуч твърди, че жилищния бум в държавата не може да се нарече балон. Според него, пазарът на луксозни апартаменти наистина е "прегрят", но търсенето на жилища на по-достъпни цени ще остане стабилно, като се има предвид миграцията на населението от селските райони на Китай към градовете.
 

 

Властите в  Китай, са загрижени за това какво се случва на пазара на недвижими имоти в страната и са предприели различни мерки за неговото "охлаждане". Тези мерки включват, наред с други неща, ограничения на предварителната продажба на жилищните обекти, по-високи лихвени проценти по ипотеките и увеличаване на размера на първоначалната вноска при покупка на второ жилище. Освен това, правителството на Китай, възнамерява да въведе данък върху собствеността за два или повече жилищни недвижими имоти.
 

 

Но и тези действия на правителството нямаха особен ефект. Например през май, средната цена на жилищните имоти в Китай скочи с около 12,4% за година, което е 0,4 процента по-малко от рекордното повишение през април с 12,8%. Но от друта страна, през май намаляха продажбите на жилища в големите градове на страната.
 

 

Според прогнозата на министъра на земята и ресурсите на Китай, Сюй Шаоши, цените на недвижимите имоти в някои райони на страната е възможно да спаднат през следващите три месеца. "В момента тази цифра е в застой, но за в бъдеще аз съм сигурен", заяви министърът.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии