Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ще борят презастрояването на район “Приморски” във ВарнаЗелена карта на район "Приморски" ще бори застрояването в и без това урбанизираните градски територии. Картата бе представена пред кмета на района Пламен Градинаров и медиите. Изготвили са я петима души от Обществения съвет на район"Приморски", начело със общинския съветник Огнян Къчев. В продължение на няколко месеца доброволците обходили крайблоковите пространства и с помощта на GPS маркирали около 70 зелени площи.
Тяхното искане е те да си останат такива и след приемането на Общия устройствен план. Затова са направили картата - да се види къде реално още е останала зеленина и да не се разрешава тя да бъде превърната в бетон. Според обществениците от района зелена карта на Варна не е правена от 2004 г., а много от описаните в последната тревни площи вече не съществуват - на тяхно място има кооперации или паркинги. Това е отразено и в заданието на ОУП, където се сочи, че на всеки жител на града се падат по-малко от 10 кв. м зеленина.
За да спасят и малкото бели дробове в населявания от поне 150 000 души най-голям варненски район, от съвета подготвили и петиция. В нея се настоява описаните в картата тревни терени да бъдат паспортизирани. А ако са частни, ОбС да обезщети собствениците им, но да не позволява строителство.
"Приветствам инициативата. До 16 септември ще направим нужното, за да паспортизираме зеленината и да внесем предложение до ОбС и кмета тези зони да бъдат включени в ОУП преди старта на обсъжданията. Не бива да се строи върху тях. Иначе целият ни район ще заприлича на кв. “Бриз”, който е като един монолитен блок. В него не намерихме място дори за една детска площадка, камо ли за забавачка", каза Градинаров.
Картата ще бъде качена на сайта на кметството, ще я разлепят и на блоковете. "Хората трябва да знаят, че са платили тези терени край блоковете си, въпреки че законодателно собствеността им не е уточнена", обявиха от обществения съвет.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии