Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Шепа ентусиасти опитват да съживят пусто село в Родопите

Белгиецът Стефан и Сдружение "Зелени училища" решават да направят Къща за занаяти в село Костилково


Могат ли шепа ентусиасти да съживят пусто село. Десислава Златкова ни среща с човек, който е убеден, че реставрацията на стара родопска къща може не само да върне мястото към живот, но и да научи деца от цяла Европа къде са Източните Родопи, що е то чиста природа, български занаяти, какво означава "оджак", "одая" и "клиот".

Когато влиза в село Костилково, екипът на bTV знае, че някъде сред руините му, в единствените пет-шест обитаеми къщи живеят бабата с дядото, бай Георги, Червения и болната му майка. Шепа хора в умиращото село. Но още на влизане, покрай рухналата църква, чуват френски шансони. Музиката ги отвежда до един двор, до Стефан и приятелите му. 

Стефан е роден в Белгия. Дошъл за първи път в България през 2001 година. След това често го връщат приятелите. Докато заедно търсят шанса да видят рядък вид лешояди в района, открива село Костилково - дълбоко в Родопите, близо до границата с Турция и Гърция. Намира там чистата природа и заедно със Сдружение "Зелени училища" решават да направят Къща за занаяти.

"Искаме да направим един център на база за децата да види природа, щото вече в градове не знаят какво е крава, в Лондон деца мисли спагети растат по дървото. И какво ще има тук? Ще учи как се гледа животни, как е природа, как да се пази различни види животни и насекоми", обяснява Стефан.

За да учат децата в автентична среда, сдружението възстановява старата къща, плета, пещта, довели са майстори от близки села, които могат да се справят със задачата. Екипът пита как се строи къща от 19-ти век през 21-ви.

"Гледаш шаблоните, гледаш как са строили през 19-ти век. Камъните са от стара къща, втора употреба", пояснява Слави Токов.

Тук е сравнително спокойно, но в разгара на лятото идват хора от цяла България и Европа. Глъчката в двора на къщата се приема с огромно подозрение от част от местните:

- Вярваш ли на тези момчета и момчета, които тук долу възстановяват една стара къща?
- Те не я правят ами правят едно такова, едно плевниче, нищо не правят- смята Бай Георги.
- Е казват, че ще докарат тук деца...
- Те откъде ще ги извадят децата? От 10 години никой няма. Тука е да дойдеш за 15-20 дена, в това село, един месец и да избягаш. И това през лятото.

Бай Георги е чувствителен към присъствието на чужденци и чужди хора в граничния район, който на времето е бил строго охраняван и почти  недостъпен, разказват хората. Сега му е трудно да приеме пришълците толкова, колкото и самотата в голямото му, някога, село. Сам казва, че бленува за времето на Живков и отказва да  приеме процесите и промените от тогава насам.

Когато екипът се разделя със Стефан, той вече бърза към дома на един от петимата жители на селото - баба Марина, за да провери проработил ли е хладилникът, който сам й е поправил. И той от времето на Живков.

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии