Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Шампиони сме по дял на собствени жилища

България е абсолютен шампион в Европа, тъй като 94% от българите живеят в собствени жилища, става ясно от публикувани на 26 май резултати от проучване на паневропейската мрежа за продажба на жилищни имоти ERA (Electronic Realty Associates).

Според проучването, значителният ръст на продажбите на жилищни имоти и гладът за оферти за продажба, наблюдавани в самия старт на членството ни в Европейския съюз вече ги няма. През последните два месеца предишните тенденции се заместват от балансиране на търсенето и предлагането на имоти.

Лихвените проценти по ипотечните кредити у нас се увеличават и в момента достигат до 8,4 процента. Ръстът на жилищните кредити продължава да бъде относително висок - 62% годишно (в еврозоната темповете са много по-ниски - 7,1% годишно).

Средният размер на кредитите бележи спад - през април той е 41 116 евро. Най-предпочитани са заемите от 30 000 евро с период на изплащане 25 години.

През 2007 г. средният ръст на имотните сделки в България е 4-5%, като общият брой на продажбите е 325 385, а чуждестранните купувачи са около 25 на сто от всички. Най-търсени и до момента остават двустайните жилища с площ около 60 кв.м и продължава големият интерес към старото строителство.

Най-интензивен е пазарът на имоти в София, Бургас и Варна, където най-засилено е и строителството. Цените на жилищата в столицата варират от 670 до 3900 евро на кв.м, а в двата черноморски града - от 500 до 2 500 евро на кв.метър.

Издадените разрешения за строеж в България през първите три месеца на 2008 г. са 2267 за обща плош от 1,584 млн. кв.м, което означава 11 437 нови жилища.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии