Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Сграда на годината. Номинация: Жилищна сграда. София. Снимки

Сградата е номинирана в категория: Жилищни сгради или комплекси.

Инвеститор:
"Прайм Пропърти БГ" АДСИЦ

Архитект:
"Амфион" ЕООД

Изпълнител:
"Стини" ООД

Конструктор:
инж. Борис Богданов

Адрес:
гр.София        

Жилищната сграда е разположена на ъгъла на улиците „Черковна” и „Русалка”, в центъра на София, само на десет минути пеша от площад „Александър Невски”. В непосредствена близост до най-големия МОЛ в столицата, паркове, детски градини и училища.
 
 

Сградата е развита на две подземни и седем надземни нива. На партерния етаж са разположени магазини, входът за жилищната част, както и автомобилен асансьор, осигуряващ подхода към подземния гараж. Следващите във височина четири етажа са типови, с по три апартамента – един двустаен и два тристайни. Петият жилищен етаж съдържа два апартамента, двустаен и тристаен с прилежащите им тераси, от които се открива чудна гледка към кубетата на катедралата, центъра на града и планината Витоша. На последното ниво е разположен разкошен апартамент тип „пентхаус” с директен достъп от асансьора на сградата. Богатото остъкляване и просторните тераси правят това жилище уникално по своето положение и неограничените възможности за дизайн на интериора. 
 
 

Тъй като сградата е ситуирана в парцел от едва 260 кв.м, дори изпълнението на две подземни нива не е в състояние да осигури необходимите паркоместа. Проблемът е решен с монтирането на хидравлични системи, които оползотворяват максимално пространството, като разполагат паркираните автомобили един върху друг. Така се удвоява броя на паркоместата и се гарантират необходимия брой паркоместа на всички апартаменти и търговски обекти в сградата. 
 
 

Конструкцията на сградата е стоманобетонова, а стените са от керамични тухли. При строителството на сградата са използвани съвременни материали и високи технологии. Изключително тежък нулев цикъл, поради наличието на подпочвени води и факта че по двете странични регулационни линии са разположени стари сгради в недобро физическо състояние. Проблемът е решен с изпълнението на 40-сантиметрови шлицови стени с метален екран по целия контур на парцела, които не само укрепват изкопа, но и участват в цялостната конструктивна система. 
 
 

Фасадата е решена с обшивка от алуминиеви композитни плоскости, елементи на окачена стъклена фасада и частични минерални мазилки в различни цветове. Дограмата е алуминиева с прекъснат термомост, стъклопакети с нискоемисионно стъкло.

 

Парапетите на балконите са с ажурна и плътна част, с отделни стъклени елементи.
Настилката на терасите и всички открити части е изпълнена с орнаментиран щампован бетон.
 

 

При вътрешните довършителни работи са използвани високотехнологични мазилки и замазки с машинно нанасяне. Стълбищната клетка е с настилка от полиран гранит, а парапетът е от алуминий.
 

 

Сградата е централно топлоснабдена, а климатизацията на отделните единици е предвидена с индивидуални сплит-системи.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии