Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Северно черноморско крайбрежие Калканбурун (нос Щит)

Трудно се започват теми като тази. Всичко в тях е отблъскващо, понякога втрисащо. Хора, постъпки... Иска ми се да съм подминал, да не съм намерил мястото, да съм се объркал. Уви – не подминах мястото и не се обърках. Търсих го по-дълго от обикновено, защото все не можех да повярвам, че това, което виждам е възможно. Радвам се, че бях там, че успях да снимам, за да ви разкажа как се унищожава част от българската земя и релефа на България. Догодина Калканбурун ще е различен. Ще започна със завършека на пребиваването си в това място. Попитах охраната на входа на строежа “Кой е собственика на комплекса?”. Отговорът в приблизителен цитат, но точен по смисъл – “На Трейшън Клифс. Играч на голф. Казва се “Тракийски скали””. Въпросният Трейшън Клифс (tracian cliffs) в превод от английски на български език е “тракийски скали”...  Но пък тяхната работа е да охраняват, а не да знаят какво охраняват.

 

Географски, Калканбурун е нос на нашето северно Черноморие с приблизителни GPS координати:

N 43˚ 24&apos 45.3"
E 28˚ 16&apos 57.8"

Името е турско и значи kalkan – щит, калкан (риба) и burun – нос (географски). По картите е изписан и като нос Щит. Хълмът, който се издига на самия Калканбурун се нарича Калкантепе.

Историята на Черно море започва през палеогена (65 000 000г), развива се през миоцена (25 000 000г.). Черно море получава сегашните си граници през кватернера – преди около 1 600 000г. Очертанията на Калканбурун вероятно датират от кватернера – преди около 1 600 000г., (когато Черно море приема сегашната си форма), за да му се случи една неприятност през 2006г. Индивид от Homo (sapiens), роден около 1 600 000г. по-късно решава да го придобие. С помощта на други от същия вид го придобива и решава... Което ми напомня за една руска народна приказка, в която се казва:
“... а сестрите с бабариха
се сдружиха и решиха...”Купувачът се казва Красимир Гергов. В личния му сайт (тук) пише, че е роден на 30 септември 1961г. Завършва ВИФ със специалност “Туризъм, алпинизъм и ориентиране” и спортна журналистика. Специализира World Report в CNN, Атланта и Лондон. Професионалната му кариера се развива в сферата на маркетинга, рекламата и консултирането на медии. Някои от основните му дейности са:

    * Президент на рекламна агенция “KRES”, България – първата българска агенция за пълно рекламно обслужване;
    * Партньор в „NewsOutdoor",България;
    * Основател и президент на Българската асоциация на рекламните агенции:
    * Член на международната рекламна асоциация от 1995г.
    * Консултант на Newscorp за България (bTV) и за Сърбия (Fox TV);
    * Консултант на Central Europe Media Enterprises за България (PRO.BG и RING.BG)
    * Собственик на първата частна телевизия в България с програмата на CNN;
    * Собственик на първото частно национално радио съвместно с RFE (Radio Free Europe) – Радио Свободна Европа
    * От 2008г. – председател на Националния борд по туризъм;
    * Председател на Клуб Дипломация и бизнес, България;
    * Член и Председател на медийната комисия на Българския футболен съюз;
    * Президент на D⁣
    *  Представител за България на “Dun & Lradstreet Europe” Limited;
    * Основател и президент на фондацията “Jestuno” (Съюз на глухите хора в България;
    * Член на Алианс Франция – България;
    * Член на Българското географско общество и Американската търговска палата в България;
    * Собственик на “St. Sofia Golf Club & Spa” – голф игрище с 18 дупки до София, което е първото проектирано по стандартите на Американската голф асоциация в България;
    * Основател на “Blacksearama, Gary Player Signature” – професионално голф игрище от световна класа, разполагащо с 18 дупки, проектирани от голф легендата Гари Плеър;
    * Основател на “Thracian Cliffs” – голф игрище на брега на българското Черноморие, предназначено за професионални състезания и луксозна почивка;
    * През 2001 г. Красимир Гергов основава Българската асоциация по голф, чийто президент е в момента. Асоциацията членува в международни голф организации, които нямат отношение към темата.

Всеки мислещ човек би се сепнал – защо автобиографията на бизнесмен от такъв ранг е вместена в няколко хилави изреченийца? Какво не пише в сайта му!? Ето какво в сбит вариант детайли може да прочетете тук.

Дипломира се през 1985г. Още като студент подава молба за работа в УБО. На 2 февруари 1986г. след необхфодимото проучване, Гергов полага клетва и започва работа като щатен сътрудник с чин “лейтенант” към Пето управление на Държавна Сигурност – известното УБО. След промените от 1989г. Красимир Гергов бива “споходен” от бизнес щастието да развие зашеметяваща кариера в сферата на рекламата и консултирането на медии.

От къде идва Красимир Гергов? Дядо му по майчина линия е АБПФК. Баща му от 1951 работи в МВР, брат му след завършване на Търновското военно училище също работи в МВР. Вуйчото на Красимир Гергов е заместник-началник на УБО. Въобще – индивид с родословие.

Красимир Гергов още като служител в УБО се проявява като потомък на рода си и установява “нерегламентиран контакт с лица от криминалния контингент”, за което е наказан със “строго мъмрене” съгласно Заповед 1196/15.07.1987г. Следствено дело 5/1987г. по описа на ДС в Главно  следствено управление – МВР се води срещу братята Т. и Ф. С. Братът Ф. С. е съученик на Гергов. Делото е „за извършени от тях спекулативни сделки и крупни валутно-контрабандни престъпления на територията на СССР, НРБ, ПНР и Австрия”. Освен това, през периода юли – август 1984г. Гергов преотстъпва своя паспорт на Ф. С. за закупуване на битова техника от Кореком. Сумата на покупката е 1975$. Някои вероятно презрително ще подминат, други няма да знаят какво е Кореком, но по-възрастните много добре помнят, как простосмъртен можеше да си купи нещо от тези магазини. Тогава официалния курс на долара беше под 1 лв.


“Трейшън клифс голф енд спа резорт” (написано на Кирилица) е името на фирмата, която унищожава релефа около Калканбурун. На страницата на сайт “Черен списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа” може да видите по-стари снимки на строежите – клик. Снимките, които Ви предлага “Нашето отечество България” са направени през август 2010г. На входа на комплекса багери разрушаваха поредния хълм от релефа на местността. Снимки няма, защото там е и КПП-то на охраната. Друг въпрос, който голф игрището буди, е какво количество вода е необходимо на ден за поддържането му и от къде ще се осигурява при положение, че навсякъде наоколо се строи с неистово темпо? От чия вода ще се вземе, за да се полее това обширно тревно пространство? Защото, едва ли в някой ще се появи съмнението, че изумруденият цвят на тревата ще се окаже несравнимо по-важен от елементарното удобство на хората от околността.


Признавам си - толкова ми хареса статията, че я копирах от сайта bgjourney.com

С уважение: Ивайло Манахов

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии