Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Седемте рилски езера-феноменът който привлича все повече туристи

Природният феномен Седемте рилски езера в община Сапарева баня, е най-посещаваният от туристите район в планината Рила и стана още по-достъпен и привлекателен за любителите на природата след пускането на седалковия лифт, който свързва курорта “Паничище” над хижа “Пионерска” с новата хижа “Рилски езера”, разположена на 2135 м. над морското равнище. Курортът е регистрирал двойно увеличение на туристическия поток независимо от икономическата криза, отчитат в кметството на Сапарева баня.

 

По 15 лева плащат за пътуването в двете посоки ползващите лифта, който преодолява трасето между началната и крайната станция на съоръжението за около петнайсетина минути. Особено интензивен бе потокът от туристи в средата на август и около традиционното събиране на последователите на Петър Дънов от Бялото братство, които отбелязват началото на Космическата нова година по традиция на 19 август със сакралния си танц паневритмия на поляната край петото от езерата- “Бъбрека” . Повече от 1000 души от петте континента танцуваха заедно на този ден тук, като отбелязаха по този начин и 80-годишнината от първия път, когато учителят Дънов излиза през 1929 г. край Седемте рилски езера със свои ученици и поставя началото на школата си в планината Рила.
 

 

Приливът на туристи след пускането на лифта е много голям. Но това не се е отразило негативно върху чистотата на района. Радваща е тенденцията към повишаване културата на хората, които посещават високата планина, макар следите от недобро възпитание и липса на екологична култура да са видими. Последователите на Петър Дънов от Бялото братство са сред най-ревностните радетели за опазване на чистотата на природата и винаги след съборите си организират акции за почистване на района от боклуците.
 

 

Съвместни действия за почистване на района около Седемте рилски езера  предприемат община Сапарева баня и Зелените екопатрули от Дупниц. От кметството на курортното селище заявиха, че районът се почиства и поддържа. Планинските водачи също споделят, че и самите туристи пазят природата. В района на новата хижа “Рилски езера” и в целия курорт “Паничище” са поставени кошове за отпадъци и се следи стриктно за поддържането на чистотата.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

Митьо: 2013-09-16 08:22:57 |

Трите езера от снимката да не ги представяте за част от "Седемте рилски езера"?! По принцип едното прилича на Бъбрека, но приликите свършват до тук! И релефа е различен и растителност няма. Формата и разположението на Сълзата и Окото са съвсем други! Българските институции често се излагат с познанията си по география. Вие да сте участвали в подготовката на новогодишната реч на президента? Сълзата и Окото изобщо не са такива по форма и разположение! В България е традиция институциите да се излагат на тема география. Вие да не сте подготвяли новогодишната реч на президента?

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии