Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Сделки с акции и имоти спасиха морските курорти

Общите приходи от дейността на морските курорти, качени за търговия на Българската фондова борса, за първите 6 месеца на 2009 г. са се повишили с 1,28% до 67,4 млн. лв. Това показват консолидираните отчети на “Албена” АД, “Златни пясъци” АД Варна “Св. св. Константин и Елена”АД Варна, “Слънчев бряг” АД Несебър и “Слънчев ден” АД Варна. Изчисленията обаче показват, че единствено “Св. св. Константин и Елена” АД Варна и “Албена” АД са допринесли за повишаването на общите постъпления в сектора. И при двете дружества увеличението на приходната част не идва от продажбата на туристически услуги.

Сделки
Оборотът на “Албена” АД към 30 юни 2009 г. достига 38.8 млн. лв., което е ръст от 23% спрямо същия период на миналата година. Скокът идва от страхотния ръст от 773 пъти на положителните разлики от операции с финансови активи и инструменти до 17 млн. лв. Сумата беше набрана от продажбата на притежаваните от “Албена” АД  2 224 335 акции от капитала на “Албена Инвест Холдинг”.
Във връзка с финансовата криза очакванията на този етап са за около 17% по-малко нощувки през сезон 2009 спрямо сезон 2008 г., прогнозират от “Албена” АД.

Имоти
С 40% до близо 15 млн. лв. са се повишили приходите от дейността на “Св. св. Константин и Елена” АД Варна. Голямата разлика идва обаче не от туристи, а от увеличените десетократно приходи от продажба на продукция до 5.3 млн. лв.  От компанията съобщават, че през тази година са отчели голям ръст на продажбите на нови апартаменти.
Предвижда се и през 2009 г. средствата от продажба на луксозните апартаменти в жилищните комплекси да се инвестират в инфраструктурни проекти и строителството на нови жилища и хотели, пише в доклада за дейността на “Св. св. Константин и Елена” АД Варна.

Резултати
Общата печалба на публичните морски курорти за полугодието на 2009 г. е 328 хил. лв. За сравнение преди година те отчетоха отрицателен финансов резултат от 15,9 млн. лв. Към 30 юни тази година на печалба обаче са само “Албена” АД с 6,2 млн. лв.и “Св. св. Константин и Елена” АД Варна с 1,15 млн. лв.
Отчетите за третото тримесечие ще покажат дали българският морски туризъм се справя в период на криза. При всички случаи секторът ще понесе негативи в сравнение с 2008 г., но въпреки това ще се представи по-добре от повечето индустрии, представени на Българската фондова борса.
 

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии