Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

САЩ: Банка "Goldman Sachs" също се е възползвала от колапса на жилищния пазар


Американската сенатска комисия публикува търговска кореспонденция на банка "Goldman Sachs" от 2007 г., от която става видно, че банката неправомерно се е възползвала от разпадането на жилищния пазар, съобщи днес (неделя-25.04.2010 г.) агенция "Асошиейтед прес".

 

Председателят на сенатската подкомисия, Карл Левин каза, че такива банки като "Goldman Sachs", са били лично заинтересовани от използването на рискови схеми, които в крайна сметка са "помогнали" за настъпването на "финансова криза".

 

"Аз търгувам с продукт, който преди един месец струва  100 долара, но днес е само 93 долара. Ще кажете това не е много. Но представете си, че това са (инвестиции), които струват много пари, то в такъв случай ще ни донесат големи печалби", тези откровения цитирани от "Асошиейтед прес", са от коресподенцията на търговския директор на банката Фабрис Тоуре, чийто действия, както и тези на банката като цяло, няколко месеца след това бяха предадени за разследване на Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ.

 

Агенцията публикува и друг цитат, той е от изпълнителният директор на банката Доналд Мълън, който в кореспонденцията си със своя колега Майкъл Суонсън, казва следното във връзка с кризата: "Изглежда покрай нея (кризата), ние ще направим сериозни пари."

 

Но въпреки това, от банката твърдят обратното, че по време на срива на имотния пазар са загубили пари.

 

Банката в момента е в центъра на мащабен скандал: На 17 април Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), предяви обвинения срещу изпълнителния директор, за лошо финансово управление, и по-специално за скриване на информация и съзнателно подвеждане на акционерите.

 

Обвиненията срещу банката, са довели до значително намаляване на цените на акциите на компаниите от финансовата сфера, но също така влияят отрицателно и върху общото настроение на инвеститорите и тяхното отношение към риска. Много от участниците на пазара, се опасяват, че доказването на вината на банката, може сериозно да подкопае доверието във финансовия сектор. Акциите на "Goldman Sachs", на търга в Ню Йорк миналия петък, са паднали с цели 9,9%, след разпространените новини, във връзка с решението взето от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ.

 

"Goldman Sachs" е основана през 1869 г. в Ню Йорк. Основните дейности на банката, наричана във финансовите среди "Фирма", е инвестиционното банкиране, стоковите борси и управлението на активи и ценни книжа.

 

През септември 2008 г., "Goldman Sachs" бе на ръба на криза, изправена пред остър недостиг на ликвидност. Федералният резерв на САЩ, в опита си да подкрепи една от основните национални банки, разреши на  "Goldman Sachs" да промени статута си и да стане банкова холдингова компания.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии