Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Ръст в ипотечните кредити

 

През второто полугодие обемът на отпуснатите ипотечни кредити ще се увеличи, прогнозират кредитни консултанти. Основните причини за това според тях е продължаващия спад на цените на имотите.

Освен това банките ще предложат по-лесен достъп до кредитиране. Но от това ще могат да се възползват  клиентите с чиста кредитна история, които ползват много и разнообразни банкови услуги и са доказали, че могат да спазват условията по договорите си.

Процентът на финансиране ще се запази до около 60 - 70% от стойността на имота.

Борбата за определен пазарен дял в ипотечното кредитиране на физическите лица, ще принудят отделни финансови институции да подобрят условията си. Обемите обаче ще останат далеч от тези, които се реализирани на пазара през 2006, 2007 и първата половина на 2008 г.

За първите шест месеца на година главно заради финансовата криза и безработицата се отчита спад в пазара на ипотечно кредитиране спрямо същия период на 2008 г. В същото време лихвите по ипотечното кредитиране са нарастнали, като от 7,25- 7,5 на сто през първото полугодие на 2008 г. те скачат на 8- 10% през същия период на 2009 г.  Тези нива най-вероятно ще се задържат и до края на годината.

Отчита се още, че през първото полугодие на 2009 г. значителен брой потенциални клиенти са се отказали от изтеглянето на ипотечни кредити. Около 26 на сто от тях са имали спестени средства, но са предпочели да се задоволят със своите средства, вместо да търсят и външно финансиране. Като по този начин са намалили сумата, която са вложили в жилище. Доста хора пък още считат цените на недвижимите имоти за твърде високи, въпреки значителния спад.

В момента малките и големите кредити почти са изчезнали от пазара. Най-голям е делът на заемите между 30 и 50 хиляди евро. Потребителите вече не определят сумите от над 30 000 евро за големи.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии