Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Руснаците спасяват пазара на ваканционни имотиКупувачите най-често придобиват собственост за 45 000-60 000 евро. Руските клиенти са били единственият и значим фактор на българския пазар на ваканционни имоти през лятото на 2009 г. Промяната в поведението им определя не само търсенето и цените, но и действията на предприемачите, които все още са активни в този сегмент. Това сочи последният анализ на една от инвестиционните компании в сектора - „Грийн Лайф”.
 

Руските купувачи търсят повече простор, допълнителни съоръжения, архитектура. Едва 35% от всички купувачи попадат в категорията на т.нар. „най-нисък сегмент” и разполагат с бюджет между 16 000 и 25 000 евро. В момента срещу такава сума се закупуват студия при цена на кв.м между 400 и 500 евро.

Най-влиятелна обаче остава групата на руската средна класа, която разполага с бюджет между 45 000 и 60 000 евро. Те задължително искат отстъпка, търсят най-доброто предложение в категорията, но имат и сериозни изисквания към имота. Тази група е следвана от купувачи, които разполагат с бюджет между 60 000 и 150 000 евро и желаят да придобият къща.
 

Друга важна характеристика на пазара на ваканционни имоти е пълното отсъствие на спекуланти, в резултат на което изчезнаха и пакетните продажби на апартаменти. Руските инвеститори бяха популярни с този род покупки преди година, но през това лято интересът им към подобни транзакции изчезна. Проучването на „Грийн Лайф” сочи, че 87% от всички купувачи придобиват имотите за лично ползване и отказват да ги отдават под наем.
 

Останалите съчетават доходността от наем със собствената си ваканция, като едва 3% от новите собственици придобиват имота с цел препродажба и реализиране на печалба.
Всички плащания се правят с пари в брой, като не се използва външно финансиране, отчита Мариана Даскалова, търговски директор на „Грийн Лайф”.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии