Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Руснаци купуват имоти в района на Варна и северното Черноморие


След настъпването на кризата и на нашия пазар на имоти и след оттеглянето на британските и ирландските купувачи, които бяха главната движеща сила в периода преди кризата, руснаците днес представляват най-голямата група купувачи в българските ваканционни курорти. Специалисти казват, че в последно време се наблюдава оживление на пазара на имоти в някои региони в страната, като интересът от страна на руските инвеститори и купувачи остава стабилен.
Те обаче имат специфични изисквания относно имотите, в които инвестират.
Най-многобройните купувачи са от Москва и Киев. В по-малка степен има интерес от страна на такива от други държави  като Беларус.
Тези купувачи проявяват интерес главно към луксозни имоти в северното Черноморие. По южното Черноморие повечето имоти са в по-долния ценови сегмент, като има дори такива с цени от 19 хил. евро за апартамент.
Много малко интерес има към имоти на цени между 40 и 60 хил. Вниманието на купувачите от бившия Съветски съюз е насочено главно към луксозни имоти, в повечето случаи на брега на морето, на цени над 250 хил. евро. За момента малко от тях се интересуват от инвестиции в планинските курорти.
Те проявяват интерес и към терени, върху които да изградят свои проекти, както и към офис площи. Има сключени сделки за офиси на цени между 2500 и 3000 евро на кв. м. Наред с това руските купувачи се интересуват и от придобиването на готов бизнес у нас, който работи и генерира печалба.
Към момента една от главните пречки за разширяването на пазара от Русия и бившите съветски републики е затрудненият визов режим между България и тези страни. Наред с таксата, която се плаща, цялата процедура е тежка и продължителна и зависи от посреднически агенции.
Това е главната причина някои от тези купувачи да предпочитат да инвестират на пазара на имоти в Турция.
Турският пазар не е нито по-добър от нашия, нито страната е по-близка в културно и историческо отношение до руснаците. Въпреки това визовият режим там е много облекчен, като визата се купува на турската границата.
Наред с това за повече от пет години, откакто руските купувачи са по-активни на нашия пазар, извън сезона няма директни полети Москва-Варна и Москва-Бургас. Руските купувачи се затрудняват да пътуват до София или до друг европейски град, а след това с втори полет до Черноморието.
Относно пазара на ваканционни имоти, част от съществените проблеми се крият в това, че туристическият продукт на България не е изцяло развит. Страната ни все още не е достигнала своя потенциал за привличане на чуждестранни туристи. Много от визовите процедури трябва да се подобрят, обслужването в много от курортите и отделните хотели не е на необходимото качество, за много от проектите няма изградена инфраструктура и др.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии