Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Руските купувачи на имоти предпочитат Варна и черноморието

 

В България все някой идва и си отива. Дойдоха англичаните, накупиха имоти и си тръгнаха. Последваха ги ирландците и те си тръгнаха.

Сега тежко стъпват от север руските хора - особено от Москва. И няма как - в Москва са съсредоточени парите. Напоследък московчани продават жилището си в Москва и за пет пъти по-малко пари купуват в България и главно около Варна.

Публична тайна е, че Варна представлява нещо като територия на руснаците, заедно с Балчик. За разлика от англичаните, които се хвърлиха на сляпо, руснаците познават родината ни от няколко десетилетия. Техни роднини са посещавали нашите курорти, нашите плодове и зеленчуци до преди 20 г. бяха най-търсените. Да не говорим за консервите, алкохола, храните и козметиката. В някой от бившите съветски републики - легендарната паста "Поморин" се е превърнала в думата за паста за зъби. В магазина вместо паста за зъби, репликата е: "Дайте един поморин".

С две думи руснаците пристигат мотивирани. Езика също е общ - няма друга държава, в която всички да разбират руския и да отговорят адекватно на въпросите.

За тях тук всичко е евтино, качествено и вкусно. Традицията се завръща, защото и по време на комунизма, идвайки в България - възклицаваха на изгодните касети BASF или на маратонките "Ромика" по 20 лв. Зз коняка няма да отваряме дума.

 

Ами както се казва - тук са. И ако не се издъним, ще са дълго тук руските купувачи. Те са около 150 000 000, разполагат със средства и са готови да ги вложат тук. Само да не забравяме, че по всяко време могат да се врътнат и да отидат другаде - за разлика от нас.

Можем и да им помогнем - напромер с визите. На ден само от Москва се издават почти 400 визи за България. Разбира се не всички са тръгнали за имоти у нас, но останалите така или иначе или ще почиват, или ще са по бизнес. И тук идва въпроса: "Тези визи не пречат ли?" И отговора със сигурност е ДА, защото на кого ще се харесва да виси за виза, при условие, че е тръгнал да инвестира и то по време на криза.

Проблема е, че сега е по-важно да си открият предизборната кампания, а това че чакали няколко хиляди да идват насам....

Може би трябва да осъзнаем, че тук е чудно място за живеене, но никой няма да плаща за липсата на условия и за пречки. Имаш ли пари - навсякъде си драг. Като, че ли трябва малко повече да се навеждаме за учтив поклон, малко повече да снижим егото си и тогава да получим това, което ни се полага.

 

Ивайло Манахов


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии