Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Rotating Tower - архитектурно - екологичното събитие на века

Флорентинският архитект Дейвид Фишер е автор на въртящ се небостъргач, който ще бъде изграден в Дубай. По мнението на експертите Rotating Tower ще бъде архитектурно-екологичното събитие на века, съобщи в. "Кориере дела сера", цитиран от ПронтоСофия.

Проектът се оценява като революционен, тъй като това е първата 100% въртяща се сграда в света. Небостъргачът ще бъде висок 313 метра и ще има 68 етажа. За изграждането ще са нужни 330 милиона евро.

Сградата ще променя непрекъснато формата си и ще произвежда енергия със слънчеви панели. Обитателите на сградата ще могат да избират по свое желание панорамата и ъгъла, под който да пада дневната светлина. Това ще става посредством механизъм, който ще позволява на всеки етаж да се върти самостоятелно.

"Преместването и въртенето ще става с много ниска скорост, така че да не дразни обитателите и да не затруднява движенията им в сградата", каза Фишер.

Според специалистите неговият проект слага край на статичната архитектура и поставя началото на динамичната ера в архитектурата. Освен всичко друго, небостъргачът сам ще си произвежда енергия. Между етажите ще бъдат монтирани вятърни генератори и слънчеви панели.

Сградата ще бъде в състояние дори да продава енергия на външни клиенти. Годишно небостъргачът ще произвежда 190 милиона киловатчаса енергия на стойност 7 милиона евро.

Във вътрешността на небостъргача ще има шестзвезден хотел, офиси, апартаменти. На най-горните пет етажа пък ще има пет "вили", всяка от които с 1500 кв.м. площ. Всяка вила ще разполага със собствен паркинг и асансьор за колите. На покрива ще има също така басейн и градина.

На 64-ия етаж сградата ще разполага и с платформа за приземяване на хеликоптери, която ще бъде в състояние да се показва и скрива.

Rotating Tower е първата сграда, която ще бъде реализирана с индустриални системи. 90% от частите й ще бъдат изградени във фабрики, а след това ще бъдат монтирани с помощта на 90 работници. Иначе, за една традиционна сграда с тези размери са необходими минимум 2000 работници.

Експерт.бг

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии