Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Рибарските пристанища и съоръжения-незаконни


Незаконни се оказват по-голямата част от рибарските съоръжения и пристанища по българското черноморие, заяви областният управител на Варна Данчо Симеонов.

 

В северния район има 56 малки съоръжения-мостове, кейове, буни, лодкостоянки и регистрирани над 860 плавателни съда. Липсата на актове за собственост и беззаконно построените рибарски съоръжения са причина областните управители на Варна, Добрич и Бургас да поискат промяна в нормативните документи като представят три предложения. Те са свързани със сформирането на работна група, която да изготви доклад за промени в законовата уредба, определянето на териториите, които да се актуват като публична държавна собственост с цел предоставянето им на регламентирани рибарски сдружения и регламентирането на нерегистрирани плвателни средства.
 

Идеята е да се възстанови държавната собственост, след това да бъде регламентиран броят на лодките и рибарските къщи да придобият чист и спретнат вид, заяви Симеонов. В последствие ще се премахната и незаконните рибарски съоръжения.
 

Към момента във Варненска област има две регламентирани пристанища, но те не отговарят на изискванията на проекта. Едното е Север експорт, което се намира между терминалите на базови масла и е частна собственост. Другото пристанище е в Бяла и по молба на кмета е разделено на рибарско “ Чайка”, което е общинска собственост и яхтено “ Св. Георги “, което е частна собственост, заяви Румен Арабаджиев-директор на Пристанщна администрация.
 

Набелязани са терени за изграждането на регламентирани пристанища във Варненска област, които обаче губернаторът за момента пази в тайна. Сред тях е такъв, който е държавна собственост и е в района на езерото.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии