Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Рехабилитация за 130 млн. лв. започва в ТЕЦ „Марица-изток 2”

В ТЕЦ "Марица-изток 2" започва рехабилитация на 5-8 блок, която ще продължи до края на 2011 г., съобщиха от централата. Ще бъдат подменени генераторите на пети и шести блок и на турбините на седми и осми,  като ще бъдат монтирани и електрофилтри. На пети и шести блок се монтират и сероочистващи инсталации, чието изграждане се финансира от ЕБВР и програма ИСПА. Изпълнител на проекта е италианско-китайският консорциум "Идреко-Инсигма".

Търгът за изпълнител се проверява от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Шести блок беше спрян на 24 декември и заедно със сероочистката ще бъде пуснат до юли 2010 г., обясниха от централата. Според съобщението японската компания "Тошиба" ще модернизира турбината, а "Риск инженеринг" ще подмени генератора. На 7 и 8 блок от девет години работят сероочистки.

Рехабилитацията на последните блоковете ще увеличи мощността на всеки от тях от 215 на 230 МВт. Тя ще се осъществява със средства на централата. Оттам категорично отказаха да посочат стойността на проекта с мотива, че ще го представят пред медиите през януари догодина. По експертни оценки рехабилитацията ще струва около 130 млн. лв. За сравнение - рехабилитацията на първите четири блока, която приключи преди парламентарните избори, беше за 226 млн. евро, от които 191 млн. бяха заем от Японската банка за международно сътрудничество.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии