Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Реставрираха администратиния център на Перперикон


Реставрацията на административния областен център на Перперикон в местността “Клисе башъ”, който е в непосредствена близост до скалната крепост, е напълно завършена и очаква туристи.

Проучванията на уникалния архитектурен комплекс от 9-12 век изумили археолозите проф. Николай Овчаров и Даниела Коджаманова. „Когато преди 2 г. го разкопахме, не предполагахме, че планината може да ни разкрие най-добрата византийска архитектура от разцвета на Византийската империя. В началото на нас не ни беше ясно защо откриваме такива красиви църкви, толкова богати находки, стотици печати, свързани с кореспонденцията с императорите в Константинопол”, посочи Овчаров. Впоследствие учените стигнали до извода, че става дума за областния център на Източните Родопи през този период. Тогава самият Перперикон е бил само военна крепост, докато административните функции са били изнесени именно във вече реставрирания областен център. Това е продължавало до края на 12 в., когато крепостта отново възвръща функциите си на главен център от Античността. В тези 200-250 г. това място е било най-важното не само в Източно-родопската област, но и в Тракия въобще, подчерта Овчаров.

Разстоянието между “Клисе башъ” и Перперикон е не повече от 2 километра. Някога в Средновековието долината на река Перперешка е била плодородна и осеяна с имения, както и с други подобни центрове като този, който е отвъд реката, но още не е разкрит по археологически път. Край крепостта Перперикон са се развивали цели подградия, имения, които са били свързани с неговото функциониране през различните периоди. Археологът поясни, че целта на историците, археолозите и реставраторите е да бъде възстановен целият блясък на Перперикон и през Античността, и през Средновековието. Богата колекция от находките е експонирана в Историческия музей в Кърджали.

Оттук нататък българската държава и община Кърджали трябва да положат максимални усилия да се съхрани това, което ние извадихме от земята, а реставраторите успяха да го възкресят в целия му разкош, каза още Овчаров. Той изрази надежда, че разкритите от екипа му паметници ще се превърнат в обекти на културно-историческия туризъм, но само с реалните действия на държавата и общините. В областния център са открити няколко наистина уникални неща–сребърен ключ, кръст-реликварий с частици от Божия кръст. Ключето с фината си изработка е в музея, а рекликварият с частиците се съхраняват в специално ковчеже в манастирския комплекс „Успение Богородично” в Кърджали. Според Овчаров обаче от историческа гледна точка безспорно най-важна е колекцията от оловните печати. „За жалост, иманярите ни бяха изпреварили, стотици печати са били изнесени. Нашите разкопки успяха да се натъкнат на около 120 такива печати, които ни разкриха невероятни моменти от историята–за чиновници от Константинопол, най-високите пазачи на императорската съкровищница, десетки печати с имената на епископи, от които най-важните са на епископите на Ахридос–епископия, която само допреди 20 г. не беше известна на науката, а тя е била изключително важна”, посочи той. Тази епископия е функционирала в Източните Родопи, центърът й е бил в манастира „Св. Йоан Продром” в квартал „Веселчане” в Кърджали. Областната администрация е била между този манастир и Перперикон.

Архитект Константин Стефанов, ръководител на реставрацията, разказа за трудностите, на които се натъкнал екипът му. „Когато дойдохме тук, намерихме разпилени камъни, следи от иманярски набези, всичко беше обрасло в бурени. Липсваха всякакви източници на енергия, достъпът също беше особено труден, няма вода и сега. Търсим пътища да осигурим специално осветление”, обясни той. Проектът за реставрацията на областния център, както и течащото в момента изграждане на информационния посетителски център в подножието на Перперикон, се финансират по Програма ФАР. Арх. Стефанов е работил по реставрацията на Арена ди Сердика, тракийското светилище до село Татул, Момчилградско, Никополис ад Нестум, както и поредица от паметници в Кюстендил.
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии