Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Remortgage – същност и етапи на процеса

 Още полезна информация от излизащия на български език вестник в Обидененото кралство - BG BEN

   
Няколко са основните критерии, по които може да оцените изгодността от евентуален remortgage, най-евтино излиза да потърсите по-изгодна сделка от досегашния си заемодател

Търсенето на по-добра сделка по mortgage или т.нар. remortgage-иране минава през ума на всеки потребител, изплащащ жилищен заем. Първото място, където трябва да проверите за по-изгодни варианти за изплащане на вашия заем е сред офертите на брокерите, от който вече веднъж сте заели. Възможно е те да могат да ви предложат по-изгоден лихвен процент, а и процедурата по remortgage с тях е много по-евтина и опростена. Дори и да решите да заемете още пари, заемодателят, който вече ви познава и има договорни отношения с вас е по-вероятно да ви предложи по-добри условия по новата сделка.
Ако ващият брокер не може да ви помогне с по-изгодна лихва или допълнителен заем ще ви се наложи да се огледате за други заемодатели. Ако се обърнете към друг такъв ще се наложи да платите определена сума за т.нар. “откупуване”, когато премествате mortgage към друг кредитор. Ако в договора няма предвидена такава сума сте свободни да “пренесете” заема си. Когато в контракта е залегнало плащането на такава такса е добре да изчислите какви спестявания ще направите при промяната и дали те оправдават плащането на своеобразната глоба по преместването.
Разходите по remortgage обикновено се образуват от различните такси, които ще се наложи да платите по процеса. Те варират според стойността на имота. Такива такси са: такса по оценяване, такса по оформяне на remortgage(платима на новия заемодател), адвокатски такси, разходни сметки и наказателните суми по откупуване на mortgage от предишния кредитор. Добре е да проведете предварително проучване за стойността на тези разходи, за да прецените доколко би ви бил изгоден един евентуален remortgage.
Разбира се, на финансовия пазар във Великобритания съществуват и сделки, при които всички тези разходи се поемат от новия заемодател. Друга възможност са remortgage пакетите, при които само таксата по оценяване на имота и адвокатските хонорари се поемат от новия mortgage брокер. Предлагат се и продукти с включен т.нар. cashback, при които определенa сума пари се връща на заемоползвателя след изтичането на даден период.
До 1995 година държавна помощ също бе на разположение на теглещите жилищен заем. След промени в закона обаче помощите в момента са силно намалени и ограничени. В момента законът казва, че дори и да не можете да работите поради болест или съкращаване от работа, социалното осигуряване не е длъжно да помага с вноските по mortgage през първите девет месеца. Ако изпаднете в такава ситуация добре е да имате застрахователен продукт прикрепен към mortgage пакета. Така нареченият ASU(Accident, Sicknes & Redundancy Cover) покрива remortgage вноските ви в случай на болест или принудителна нетрудоспособност. Ползването на застрахователен продукт обаче неминуемо ще утежни месечната сума, която ще плащате по remortgage.
След предварителните етапи трябва да пристъпите към вземането на решение кой точно remortgage продукт да изберете. Както и при първия заем, които сте ползвали и при remortgage основните критерии са изгодна лихва, наказателни такси, такси по отпускане и администриране на заема. Важно да проверите е и условията за застраховката, предлагана със заема. Много често кредиторските компании предлагат застраховка, която е доста по-скъпа от тази, която бихте намерили сами след непродължително проучване. Добре е да си изясните и възможно ли е да продължите да ползвате заема ако решите да се преместите в друго жилище.
Изправени пред толкова много решения и объркващи операции препоръчително е да потърсите услугите на независим mortgage съветник. Ако му предоставите всички лични детайли по отношение на финасовото ви положение, перспективи в професионалния живот и какви точно изисквания имате към условията по новия заем, независимият експерт може да консултира по най-добрия начин целия финансов пазар, за да избере най-подходящия за вас remortage продукт. Много финансови подлистници или колони на вестници и специализирани списания също предлагат справочници за най-добрите сделки на mortgage пазара.
При престъпването към remortgage ще ви се наложи да извършите преоценка на имота ви. Заемодателят, към който ще се насочите ще изисква задължителна независима оценка, за да определи дали вашата оценка отговаря на действителните пазарни цени. Ако сте имали пълен структурален сървей или т.нар. home-buyers report, когато сте купували имота сега може да не ви се налага да преминавате през същата процедура за втори път.
Самият процес на remortgage много напомня процеса, при който трябва да минете при покупката на ново жилище. Законовите етапи изискват задължително консултацията с адвокат, но самата процедура е доста по-опростена. Не се изисква размяната на контракти за покупко-продажба и нотариалните актове са вече регистрирани на ваше име. Когато решите точно кой remortgage продукт ще ползвате се попълва молба-формуляр за кандидастване пред заемодателя. Той обикновено ще изиска и определен набор финансови документи в подкрепа на кандидатурата като банкови извлечения и фишове за заплати, както и писмо от работодател.
В заключителният етап на процеса, адвокат нает от вас ще трябва да извърши всички задължителни проучвания по сделката, да предвижи документите до новия заемодател и след получаване на сумата по remortgage да се разплати с кредитора по предишния ви mortgage.


 Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии