Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Протест заради продажбата на 10 дка от Морската градина във ВарнаРодители и учители от Логопедичната детска градина във Варна излизат на протест, заради намеренията, статутът на 10 дка от Морската градина да бъде променен от публична в частна общинска собственост. Деактуването на земята означава, че тя вече ще може да бъде продавана, съобщава Дарик нюз.

 

На последното си заседание общинските съветници от комисията по „Собственост и стопанство” гласуваха терен от 16 дка в местността „Салтанат” да бъде разделен на две. 10 дка от тях ще бъдат предложени на инвеститор, който върху другите 6 дка да построи нова сграда на детското заведение. 

 

Предложението за смяна на статута на имота предстои да се разгледа на заседанието на Общинския съвет на 20 април.

 

Протестът пред Логопедичната детска градина започва в 12:00 часа.

 

Това е медийната новина от днес. Но до тук се стигна, след като местните депутати от  комисията по собственост и стопанство взеха решението за деактуване с 10 гласа „за”, 4 „против” и 1  „въздържал се”.

 

Става дума за терен в местността „Салтанат”, където се намира Логопедичната детска градина. Кметската администрация предлага върху 6 дка, които ще останат общински, да бъде разширена детската градина, а 10-те дка да бъдат дадени на частния инвеститор, който ще построи модерна сграда за малчуганите.

 

Един от противниците на предложението бе общинският съветник  Пламен Андреев от „Глас”, който изтъкна, че теренът е дарение на Общината за нуждите на децата.

 

Собствениците на имота са изгонени от комунистите след идването им на власт на 9 септември 1944 г. Във вилата на брега на морето се настанява Тодор Стойчев, бивш първи секретар на ОК на БКП-Варна, където живее 30 години. След демократичните промени собствениците си връщат имота. След като виждат, че в сградата се помещава детска логопедична градина,те решават да я дарят на администрацията. Условието е сградата да се ползва от децата на Варна и да не се променят нито предназначението, нито собствеността й. По думите на Андреев този имот е с голям потенциал за спорта на Варна и днешното решение в никакъв случай не е в изпълнение на обществения интерес.

 

Стелиян Севастианов от ДСБ попита защо срещу строителството на детска градина общината винаги трябва да се лишава от имот. Красимир Симов от „Лидер” на свой ред изтъкна, че е престъпление да се гласува подобно решение, без да има подробни аргументи за това кое налага преобразуването на собствеността.

 

Съдбата на 10-те дка ще се решава на заседание на Общинския съвет в сряда – 20 април.

 

От миналата година се говори, че интерес към апетитния имот в Морската градина проявявал аптечният бос Веселин Марешки. В замяна бизнесменът щял да даде на общината сградата на Централната поща, която е негова собственост от началото на 2010-та година. В нея пък щяла да се помещава Градската библиотека, която в момента дели общ покрив с общината.

 

На сесия в края на юли миналата година местният парламент повери съдбата на Логопедичната детска градина на работна група, съставена от представители на администрацията и на Общинския съвет, директорите на детската градина, както и журналисти. Нейният състав трябваше да бъде определен на следващо заседание на местния парламент, но това така и не стана, след което случаят отшумя.

 

Самият Кирил Йорданов е казвал, че въпросната земя в Морската градина може да бъде заменена за голяма част от сградата на пощата и да реши проблема с помещаването на много институции. Според него теренът на Логопедичната градина е подходящ също за европейски тенис център, както и за детска градина или нещо друго, което липсва в града.


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии