Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Променят строителният закон


Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще завърши до края на ноември подготовката на промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това стана ясно на проведената  в Националния център за териториално развитие кръгла маса. Основните насоки на промените ще са в ясно разграничаване на участниците в строителния процес и за постигане на равнопоставеност между тях, каза Екатерина Захариева, зам.-министър на МРРБ. Мисля, че фирмите за строителен надзор също трябва да бъдат обединени в своя камара. Относно отчуждителните процедури на терени, нужни за важни държавни и общински проекти, има идея да се ползва опитът на други страни, където обжалването не спира строителните работи. В момента до издаването на разрешенията за строеж, дори на важни проекти минава доста време. Частните интереси са важни, но националните, за всички нас са с по-голяма обществена значимост, уточни Захариева.
 

Създаването на ясни правила и опростени процедури са част от предпоставките при подобряване на бизнес климата в страната, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев пред участниците в кръгла масата. Идеята за промените е да се даде шанс на общините и държавата да правят бързо инфраструктура и с интересни проекти да привличат средства от еврофондовете. Редакциите в закона трябва да имат бърз и дългосрочен ефект и да са прозрачни, допълни той.
 

Плевнелиев посочи, че в България собствениците на фирми губят една четвърт от времето си за решаване на административни въпроси. В Таджикистан например за тази цел се изразходва 7 процента от времето на висшите мениджъри. Средноевропейското равнище на този показател е под 9 на сто. За последните четири години Румъния два пъти по-бързо се е "движила" от България и 90 процента от инвестициите в региона се насочваха там, а не в България, каза още министърът. Някои от участниците на кръглата масата поискаха от общините да бъдат отнети несвойствените дейности.
 

Време е общините да останат без право да приемат и въвеждат в експлоатация на строежите, поиска предриемач. Може да се остави на тях да узаконяват постройки от пета категория. Всичко останало да се решава от ДНСК, както е било дълги години. Трябва съвсем точно да се конкретизира и отговорността на фирмите за строителен надзор. Някои промени през последните години доведоха до размиването й между ДНСК и общините. Не бива в закон да има условни формулировки, което дава възможност за злоупотреби. Напр. за някои протоколи се казва "че могат да бъдат съставяни", допълни той.
 

Досега ЗУТ е редактиран 38 пъти. От влизането му в сила на 31 март 2001 г. до сега Законът за устройство на територията (ЗУТ) е променян 38 пъти. В началото на мандата си сегашният строителен министър обяви, че също има намерение да внесе промени, за да може да се ускори изпълнението на големите инфраструктурни проекти. При подготовката за  кръгла маса бяха постъпили 15 нови предложения за промени. Едно от тях, внесено от Сдружението на урбанистите, иска премахване на изискването екологичната оценка да е част от устройствения план, което вероятно ще предизвика недоволство у природозащитниците. Иска се и ежегодно информиране от правителството, регионалното министерство и областните управи за състоянието на територията и необходимостта от промени в тях. За целта се иска изграждането на единна информационна система.

 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии