Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Производствени и логистични сгради 2010: МАКСКОМ, град Пловдив

 

 

инвеститор:
Макском ЕООД

 

архитект:
арх. Румен Галов & арх. Димитър Драгнев

 

изпълнител:
Сиенит ООД

 

конструктор:
инж. Петър Рогачев & инж. Панайот Нотов

 

адрес:
Пловдив, Голямоконарско шосе № 1

               

 

Производствен комплекс за велосипеди „Макском” в Пловдив

 

Главни проектанти на обекта: арх.Румен Галов и арх.Димитър Драгнев
конструкции: инж. Петър Рогачев и инж. Панайот Нотов.

Главен изпълнител на строежа е фирма „Сиенит” ООД,
подизпълнители са – „Микс ПС” ООД (сглобяемата конструкция), „Фригопан” ООД (носеща метална конструкция и монтаж на термопанели).

Консултант на обекта е „Консултантска инженерна група” ООД.

 

Половин милион велосипеда годишно е капацитетът на новата високотехнологична база на фирма „Макском”, което я прави един от най-големите велопроизводители в Европа. Модерният производствен комплекс е разположен на 62 дка терен в северната индустриална зона на Пловдив-Община Марица. Ефектната му архитектурна визия привлича погледите на пътуващите по Голямоконарско шосе – най-натоварената входно-изходна артерия на града към АМ „Тракия”.

 

Новоизграденият комплекс на „Макском” е с разгънатата застроена площ 28 000 кв. м, и включва административно-търговска сграда, производствена база, два склада за първични материали и за готова продукция, битова и обслужваща сграда. Основните търговски марки са Sprint, SPR, Shockblaze и Ferrini, но се произвеждат и голям брой велосипеди по поръчка и със собствена марка на клиента. В производството и управлението на фирмата са внедрени най-съвременните практики на световно ниво – система за управление на качеството ISO 9001: 2008, както и високотехнологично оборудване. За 500-те работещи са създадени изключително добри условия за труд, включващи стаи за отдих, модерна столова база, площадки за разходка и почивка.

 

Главната фасада на административно-обслужващата сграда, както и основните подходи и входове към нея са ориентирани към Голямоконарско шосе. Развита е на три етажа и сутерен, с обща РЗП 5880 кв. м. Пред сградата е оформен голям паркинг за автомобили. Асиметричната и овалната структура на тази част от комплекса играят симантичната роля на колелото, вписано в основната правоъгълна форма на комплекса, което се допълва с ефектна цветова третировка. На подземното ниво върху 1400 кв. м е разположен фирмен магазин за продажба на велосипеди и детски колички със складово-обслужващи помещения, като в предната част е изграден шоурум за детски колички, широко отворен и функционално осигурен към уличното пространство чрез озеленен английски двор. В сутерена е и сервизният център със собствен достъп за клиенти от североизток. На партера се намира главният вход на сградата, водещ към главно фоайе с рецепция, зона за срещи с администрацията с кътове за изчакване и кафе. Централно място в общото входно пространство е отредено за шоурума за велосипеди. В южната част е разположена столова с бюфет и с пространство за вип гости. В западната част на това ниво са поместени разтоварищата за вътрешен и външен пазар с прилежащите към тях офиси. Чрез централно стълбище и два асансьора е осигурена вертикална връзка с горните два административни етажа на сградата. Фасадите са решени със структурно остъкляване, плътни масивни части и структурни перголи, облицовани с метални фасадни плочи. За служителите са осигурени външни рекреации –вътрешен двор и покривно ниво с подходящо озеленяване.

 

Основната производствена сграда заема югозападната част на имота, РЗП – 8 300 кв. Технологично съдържа пълен производствен цикъл за обработка и сглобяване на готови възли и детайли за велосипеди. Конструктивната система е скелетно-сглобяема с монолитни фундаменти, и ограждащи термопанели.

 

Складовата сграда за готова продукция и производствени компоненти е на калкан с производствения корпус от запад, а челната й фасада е частично свързана със сервизната част на административно-обслужващата сграда. Вторият склад с обслужваща част е предназначен за съхранение на първични материали с РЗП 6 400 кв. м. Битовата сграда на 4 етажа /РЗП 1 500м2/ е акцент към линеарния производствен корпус и осигурява битови помещения със столова на последния рекреативен етаж с поглед към Родопите.

 

Осигурени са озеленени паркинги за клиенти и служители при входно изходната част,а в западната част на имота на свободния терен ще се реализират атрактивна зона за велоспорт. Личи грижливото отношение на собствениците за поддръжка на комплекса и особено в благоустрояването, озеленяването и рекреациите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии