Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Прогнози за пазара на недвижими имоти


Ние знаем, че много малко специалисти биха се ангажирали с еднозначни прогнози за развитието на пазара. Тъй като до сега сме улавяли тенденциите, ще се опитваме се да го правим и в бъдеще. Освен това, не винаги правйки някаква прогноза, ние искаме тя да се сбъдне (например за покачването на цените на имотите).

1. Кога ще паднат цените на имотите? Стигнаха ли цените тавана?

Генералната тенденция е цените да растат, ако разбира се, не се появят някакви форсмажорни обстоятелства. Това е продиктувано от множество вътрешни и външни фактори: миграционни процеси, растеж на брутния вътрешен продукт и на бизнеса, външни инвестиции, все по-разрастващото се кредитиране от банките, навлизането на пазара на големи крупни инвеститори, усвояването на еврофондовете, особено по направление на инфраструктурните проекти, емиграционни процеси и пр. Може в някои сегменти за малко да настъпи равновесие на пазара (например в сегмента на апартаментите), но генералната тенденция според нас ще е тази - на изпреварващо нарастване на цените на недвижимите имоти.

2. В бъдеще България ще бъде ли атрактивна дестинация за чужденците - англичани, руснаци, скандинавци и т.н.?

Категорично да. Тъкмо сега страната ни става все по-интересна за закупуване на имот - втори дом, за инвестиция или за постоянно живеене. България вече е страна от ЕС, с всичките плюсове от това. Би трябвало да сме свидетели на рязко подобрение на инфраструктурата в страната с помощта на еврофондовете, на изграждане на нови летищни терминали и все по голямо навлизане на нискотарифни авиопревозвачи, успоредно с общо подобряване на качеството на живот и обслужване.

Все повече се интересуват от страната ни и големите инвеститори. Освен добрата икономическа конюнктура, тук ще окаже много положително влияние и вече ниският данък печалба в размер на 10%, въведен от тази година. От 2008 г. се очаква и данъкът върху доходите на физическите също да има плоска ставка 10%.Освен това българските фирми - строителни, посреднически, за управление на имоти и т.н. придобиха вече добър опит и могат адекватно да отговорят на изискванията на клиентите си.

Въпреки крайно отрицателните публикации в нашата и чуждата преса, ние стоим твърдо на това мнение - България ще е все по-атрактивна за чужденците.

Милчо Матев - ИМОТИ ВАРНА

 

 


Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта ИМОТ ДНЕС - imotdnes.com; dnes@imotdnes.com

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна
    

    

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии