Порталът за имоти, строителство и обзавеждане на Варна и областта

« Обратно в статии

Професионализъм, образователен ценз, лоялност към клиентите, коректност към конкурентите

Нели Георгиева – собственик на Агенция „РОМЕЛ”

Агенция "Ромел" е създадена през 1994 год. Към настоящия момент фирмата има  офиси във Варна, София, Враца и  Елена.
     Една от дъщерните фирми на компанията – „РИГАРА”, от 2001 г. притежава лиценз за строителен надзор и работи в направление „управление на инвестиционния процес”.
    От 2007 год. „Ромел” започна реализация на собствени инвестиционни проекти - вилно селище и хотел в гр. Елена, вилно селище във Врачанския балкан. Предстои и изграждане на жилищни комплекси в кв."Владислав Варненчик" и кв. "Възраждане" във Варна върху терени,  собственост на фирмата.
    Колкото и тривиално да звучи, за успеха на всяка фирма, включително и за недвижими имоти, се изисква професионализъм. В годините на прехода това беше една прохождаща професия, в която липсата на знания и опит се компенсираше от ентусиазъм и търговски нюх.


    Сега след 18 год., за да оцелее една брокерско-консултантска фирма, са необходими: ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, подплатен с образователен ценз, ЛОЯЛНОСТ към своите клиенти и КОРЕКТНОСТ към конкурентите.
    За съжаление в България все още ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА от брокерския бранш. Липсата на по-строги изисквания към професията консултант на недвижими имоти нанесе отчасти непоправими щети на имотния пазар в България, а именно:


    НЕГАТИВНО отношение към брокерската професия;
    АМАТЬОРСКО присъствие в бранша;
    НЕЛОЯЛНА конкуренция;
    КОРУПЦИОННИ взаимоотношения с общинска и държавна администрация
    ИМОТНИ ИЗМАМИ


    На фона на тази действителност усилията на Националното сдружение за недвижими имоти (НСНИ) да наложи основни правила за работа са недостатъчни, но всъщност единствено етичният кодекс на НСНИ и вътрешнобраншовите правила за работа създават предпоставка за повишаване на професионализма.
    Наскоро НСНИ проведе конференция на тема: „Европейски изисквания към услугите на агентите за недвижима собственост”.
    За да анализираме днешното състояние на пазара на недвижими имоти, е необходимо да обърнем поглед назад:
    Хаосът на имотния пазар в България и конкретно във Варна има своя предистория, накратко - в периода 2000 - 2006 г., когато централните банки водеха мека парична политика, цените на имотите растяха с бързи темпове. Това беше период на свръхочаквания за продължаващ ръст на инвестициите, с което можем да обясним бурния темп на развитие на пазара на недвижими имоти през изминалите години. В стремежа да се задоволи търсенето на жилищни имоти, новото строителство се разви с бурни темпове, но за съжаление хаотично, некачеството и на основата на остарял градоустройствен план, единствено с цел бърза печалба.
    Резултатът е потресаващ: грозни, рушащи се кооперации, без инфраструктура, без озеленяване, без въздух.
    В крайните квартали и до днес липсват планове за развитие, независимо от инвестиционния интерес, Община Варна и в частност Общинският съвет по необясними причини показват нежелание за разглеждане и приемане на планове на цели микрорайони. В същото време санирането на панелките е все още на етап експеримент, а междублоковите пространства са като част от прерия, населена с кучета.
    На този фон високите цени на жилищата изглеждат парадоксални, но до този момент те имаха своето обяснение:
    Множество чужди предприемачи и спекуланти стъпиха на българския пазар за недвижими имоти. Това доведе до невиждан ръст на цените на имотите. Плахите опити на част от брокерското съсловие да отрезвят купувачи и продавачи останаха зад кадър.
Скъпо платени „консултанти” разясняваха, че това е само началото на развитието на пазара на недвижими имоти в България. Всъщност това се оказа началото на края на спекулативното развитие на пазара на недвижими имоти.
    В момента свиването на инвестиционните възможности ще засегне проектите, които са най-далеч от потребителя и са с най-дълъг период на плащане.
    В България това са преди всичко ваканционните проекти – 80 % от които са по Черноморието. Замразяването на този вид инвестиционни проекти и липсата на нови такива ще доведе до намаляване цената на земята и до приземяване на цените на така разпространените апартаменти от хотелски тип.
    На този етап Северното Черноморие остава спорно по отношение на инвестиционния интерес от чужденци и това се обосновава не толкова от световната финансова криза, а от липсата на добра инфраструктура, късия летен сезон и др.
    От това в каква степен ще се реализират инфраструктурни проекти на север от Варна ще зависи изпълнението и реализацията на вече стартирали инвестиционни проекти. Напълно е възможно развитието на SPA-туризма, предвид наличието на уникални минерални извори  и природна лечебна кал в районите на Балчишката и Шабленската Тузла,  да доведе до развитието на друг тип инвестиционни проекти на север от Варна, насочени към профилактика и подобряване здравето на хората.


    Ако обобщим тази ситуация, следват няколко важни извода:
    - Дребните западни купувачи спряха спекулативните покупки на имоти в България поради затягане на ипотечното кредитиране в собствените им държави и липсата на ръст в цените на имотите у нас.
    - Руските инвеститори имат изисквания към предлаганите у нас имоти, които ние не можем да изпълним, най-вече заради хаотичното строителство и липсата на инфраструктура.
    - Продължава инвеститорският интерес по отношение изграждане на индустриални паркове, заводи и закупуване на земеделски земи.


    На фона на казаното до тук неминуемо стигаме до най-важния извод: Еуфорията в строителството на хотели, ваканционни комплекси... приключи.
    Сега инвеститорите трябва да преразгледат своите проекти.
    Продавачите да преосмислят цените си. Те трябва да знаят, че хаотичните покупки остават в миналото.
    Купувачите да преценят добре своите нужди от имоти като инвестиция или като потребност.
    Ролята на брокера излиза на преден план точно в кризисни моменти.
    Добрият брокер трябва да усеща пазара, за да бъде полезен със съвети към своите клиенти.
    Варна винаги е бил град-мечта.
    Важно е да стоим далеч от паниката. Нищо апокалиптично не се случва на жилищния имотен пазар - засега.
    За да запазим нормални нива на пазара на жилища, трябва да сменим очакванията си за големи инвестиции отвън, да повишим изискванията си към участниците в строителния процес.

Нели Георгиева – собственик на Агенция „РОМЕЛ”

 

Статията е публикувана в декемврийския брой на списание ИМОТ ДНЕС ВАРНА

 


 

Гласувай за статията Имот Днес - Порталът за имоти Варна

krasimir grigorov www.roni.bg: 2012-06-16 14:27:32 |

Поздравления за статията!Предоставил съм я на вниманието на клиентите,посещаващи офиса.Наистина е полезна!

КоментирайАз не съм бот  


« Обратно в статии